Neyse ki Colarado Üniversitesi’ndeki bilim insanları uzun yıllara dayanan çalışmalarını tamamladılar. Ve nihayet Uluslararası Uzay İstasyonu buzdolabı ihtiyacına artık kavuşuyor.
Üniversitede geliştirilen ve baş harfleri İngilizce buzdolabı (Fridge) kelimesine denk gelsin diye akrostiş kasıldığı da belli olan “Freezer Refrigerator Incubator Device for Galley and Experimentation” isimli cihaz artık kullanıma hazır.
ISS’e taşınacak olan yeni buzdolapları, böylece insanoğlu medeniyetinin uzayda ilk defa buzdolabı çalıştırmasını da sağlayacak. Daha önce uzay istasyonunda buzdolabı bulunmuyordu çünkü uzaydaki şartlar, klasik bir buzdolabının çalışma prensiplerine tersti. Üstelik, soğutma sonucunda dolabın arkasında oluşan ısı da yerçekimsiz ortamda dağılmadığı için bir noktada kümelenip yangın çıkarma riski yaratabiliyordu.
Yeni uzay buzdolabı ise tüm bu sorunların üstesinden gelmiş bir tasarıma sahip. Üstelik, son derece küçük bir enerjiyle soğutma yapabiliyor ki, bu da hayati bir mesele. Çünkü hiç kimse, astronotlar dondurma yiyebilsin diye ISS’nin bütün elektriğini tüketmek istemiyor.
Şimdilik sadece mikrodalga fırın boyutlarında olan buzdolapları ISS içinde denenecek ve kullanım konusunda sorun yaşanmazsa daha büyük ve efektif modellerini de üretmek mümkün olacak.
Astronotlar bu dolaplarda dondurma gibi kendilerini şımartacak bazı yiyeceklerini, önemli ilaçları ve ISS üzerinde yetiştirilmiş sebzeleri taze tutmaya çalışacaklar. Bu minik dolaplar, nebula fethetmek için hala yeterli değil ama umudumuzu kaybetmeyelim. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Her şey adım adım…