Uzayda 6. Deney: Alper Gezeravcı, "OKSİJEN SATURASYONU" İle Çalışmalarını Sürdürüyor

Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği 6. deneyi olan "OKSİJEN SATURASYONU" ile düşük yer çekimine bağlı oksijen seviyesi farklılıklarını inceleyerek uzayda yaşamın etkilerini araştırıyor.

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) çalışmalarına 6. deneyiyle devam ediyor.

Gezeravcı, bugün, Nişantaşı Üniversitesi'nden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu "OKSİJEN SATURASYONU" deneyini gerçekleştirdi. Bu deneyde, yapay zeka destekli olarak verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin neden olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

Yarına Dikkat! Bir Uçak Kadar Büyük: Dünya'nın En Yakınından Geçecek!

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana 5 deneyi başlattı. Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula adlı halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinleri sağlamak ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermek için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştıran "UzMAn" deneylerine devam ediyor.

Türkiye Uzay Ajansından "Deney Sözlüğü"

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin neden olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.