Uzayda Mahsur Kalan Astronotlar Dünyaya Seslendi

NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams, 6 Haziran'da Boeing Starliner ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı ancak mahsur kaldı. Yaşadıkları zorluklara rağmen minnettarlıklarını dile getiren ikili, Şubat 2025'te SpaceX kapsülü ile Dünya'ya dönecek.

NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams, 6 Haziran'da Boeing'in Starliner uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştılar ve o tarihten bu yana burada mahsur kalmış durumdalar. Cuma günü ilk basın toplantısını düzenleyen ikili, yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Williams ve Wilmore, NASA ve Boeing’e karşı herhangi bir olumsuz duygu taşımadıklarını ve misafirperverlikleri için teşekkür ettiklerini belirtti. Williams, "Burada arkadaşlarımızla birlikteyiz ve sonunda eve dönecek bir araç bulacağımızı biliyoruz" dedi.

Ek süre için minnettarlıklarını ifade eden Williams ve Wilmore, Boeing Starliner'ın haziran ayında Dünya'ya dönüşünden sonra SpaceX Dragon kapsülünü tanıma fırsatı buldukları için mutlu olduklarını belirtti. Wilmore, sıfır yerçekiminde kemiklerde baskı hissetmediklerini ve bunun eklem ağrılarını azalttığını söyledi.

Aile özlemlerine de değinen Wilmore, dönüşün gecikmesi nedeniyle en küçük kızının lise son sınıfını kaçıracağını ve büyük kızının üniversiteye dönmeden önce yaz tatili geçiremediğini anlattı. Sunita Williams ise kocasını ve köpeklerini özlediğini, ancak uzaydan Dünya'yı izleyebilmenin rahatlatıcı olduğunu belirtti.

Starliner, 6 Haziran'da uzay istasyonuna yaklaşırken helyum sızıntıları ve tepki kontrol iticilerinde problemler yaşandı. Bu gelişmeler sonucunda astronotlar, planlanan 8 günlük süre yerine Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kaldı. NASA, 24 Ağustos'ta Starliner'ın Dünya'ya boş dönmesine karar verdi ve Wilmore ile Williams'ın Şubat 2025'te bir SpaceX kapsülü kullanarak eve döneceklerini açıkladı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.