Türkiye'nin deprem riski yüksek bölgelerinden biri olan Elazığ’da kısa süre önce 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu olay üzerine Dr. Hasan Sözbilir, deprem sonrası bazı illere dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Sözbilir, Pütürge fay hattını vurgulayarak bu hattın güneybatısında yer alan Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentlerinin 7.8 büyüklüğündeki depremle Hatay Havalimanı'na kadar kırıldığını belirtti. 6 Şubat depreminden sonra bu bölgede, 20 Şubat 2023’te Hatay güneyinde 6.4 büyüklüğündeki Antakya-Defne depreminin yaşandığını ve Elazığ’da 8 Kasım’da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin de 2020’deki Pütürge segmentinde yaşanan depremin etkisiyle tetiklenmiş olabileceğini ifade etti.
Elazığ’da 2020’de yaşanan depremin Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Pütürge segmentinde kırılmaya yol açtığını belirten Sözbilir, kuzeydeki Palu segmentinin de bu kırılmadan etkilenmiş olabileceğini dile getirdi. Bölgenin geçmişte, 1995, 1789 ve 1874 yıllarında yıkıcı nitelikte 7 büyüklüğünde depremler ürettiğini hatırlatan Sözbilir, Palu segmentinin 200 yılı aşkın bir süredir büyük bir deprem üretmediğini ve asismik krip hareketine dair işaretler gösterdiğini söyledi. Ayrıca Adıyaman fayının da 7 büyüklüğünde deprem üretebileceği konusunda çalışmalar yapıldığını ve bu fayın sürekli olarak izlenmesi gerektiğini ekledi.
Kahramanmaraş depreminin tetikleyici etkileri nedeniyle, Çardak, Doğanşehir, Malatya, Savrun ve Saimbeyli fay hatlarında stres birikiminin sürdüğünü belirten Sözbilir, özellikle Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fay hatlarında da stresin arttığını ifade etti. Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde henüz kırılmamış fay hatlarına dikkat çeken Sözbilir, bu bölgelerde acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Halkın depreme hazırlıklı olması ve bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.