Uzman uyardı: Duruş bozukluğu skolyoz işareti olabilir!

Skolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı tarafından bazı uyarılarda bulundu. Duruş bozukluklarına dikkat çekti. Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, skolyoz hakkında bilgi verirken, hastalığın omurganın sırt ve bel bölgesinin yana doğru eğriliği olduğunu belirtti. Ergenlik döneminde sıklıkla görülen bu durumun tedavisinde erken müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Ulaş, hastalığın belirtileri arasında kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde öne çıkıntı, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı çekilmesi gibi belirtilerin bulunduğunu ifade etti.

 

SKOLYOZ CERRAHİSİNİN AMACI

Skolyozun toplumda yüzde 2 ila 4 arasında görüldüğünü ve kız çocuklarında daha sık rastlandığını belirten Dr. Ulaş, hastalığın erken teşhisi için ailelerin çocuklarındaki değişiklikleri gözlemlemeleri ve bir sağlık profesyoneline başvurmalarının önemine dikkat çekti. Skolyoz cerrahisinin amacının eğriliği düzeltmek olduğunu ifade eden Dr. Ulaş, tedavi sürecinde esneklik durumuna göre cerrahi müdahalede bulunulduğunu ve modern teknolojinin skolyoz cerrahlarının başarı oranını artırdığını belirtti. Skolyoz ameliyatının omurganın pozisyonunun değiştirildiği büyük bir operasyon olduğunu söyleyen Dr. Ulaş, hastaların genellikle ameliyat sonrası ağrılarıyla başa çıktıklarını ve iz oluşumunu engellemek için cilt estetik dikişlerin kullanıldığını belirtti. Ameliyatın ardından hastaların aşamalı olarak normal yaşantılarına dönebildiğini ve okul çağındaki çocukların birkaç hafta içinde okula gidebildiğini ifade etti.

 

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesi anlamına gelen bir omurga deformitesidir. Genellikle omurganın yana doğru C veya S şeklinde eğrildiği görülür. Bu eğrilik, omurganın normal düzlemine göre sapma gösterir ve kişinin duruşunu etkileyebilir. Skolyoz, çocukluk ve ergenlik döneminde sıkça görülen bir hastalıktır, ancak erişkinlerde de olabilir.

Skolyozun nedeni genellikle bilinmemekle birlikte, bazı durumlarda doğuştan gelen bir durum olabilir veya sonradan gelişebilir. Skolyozun belirtileri arasında omuz seviyelerinde eşitsizlik, bel çukurlarında asimetri, omurga üzerinde görünür çıkıntılar veya tümsekler, kötü duruş ve omurga hareketlerinde kısıtlılık bulunabilir.

Skolyoz, çocuklarda ve gençlerde büyüme hızlandıkça daha belirgin hale gelebilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir çünkü tedavi edilmediğinde ilerleyebilir ve ciddi omurga deformitelerine neden olabilir. Tedavi seçenekleri arasında egzersizler, korse tedavisi ve bazı vakalarda cerrahi müdahale yer alabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Araştırma: Kanser vakalarının yüzde 40'ı obeziteyle bağlantılı!
Pet şişelerden su içmek sağlıklı mı?
Sabah rutininiz felakete dönmesin: O içeceği asla aç karnına içmeyin!
Tampondaki büyük tehlike: Kadınlar dikkat!
Sadece kilo yapmıyor ruh sağlığını da etkiliyor: 14 gün boyunca yemeyin sonuçlara inanamayacaksınız