Uzman uyardı: Yaz ishaline dikkat edin!

Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, yaz aylarında sık görülmeye başlayan çocuklarda yaz ishalleri hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLARDA YAZ İSHALLERI HAKKINDA BILGILENDIRME

Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, yaz aylarında sıkça görülen çocuklardaki yaz ishalleri konusunda bilgi verdi.

Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, çocuklarda günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaz ishali hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İshale yakalanmış çocuklarda ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerin de görülebileceğini belirten Ekici, bazı vakalarda etkilenmenin komaya kadar ilerleyebileceğini vurguladı.

İSHALIN TANIMI VE NEDENLERI

Dr. Ekici, her zamankinden daha sık ve yumuşak dışkılamanın ishal olarak tanımlandığını ifade ederek, "İshale yakalanmış bir çocukta ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi durumlar da görülebilir. İshalin en önemli sorunu, gerek dışkı gerekse de kusma yoluyla meydana gelen sıvı ve elektrolit kayıplarıdır" dedi. Çocukların vücutlarının büyük bir kısmının sudan oluştuğunu, su ve elektrolit kaybının çocukları hızla etkilediğini ve belirtilerin hemen ortaya çıktığını belirtti.

İSHALLERIN ÇOĞUNDA ANTIBIYOTIK GEREKMEZ

Enfeksiyonlar, besin alerjileri, antibiyotik kullanımı, toksinler, hormonlar ve stres gibi birçok nedenin ishale yol açabileceğini belirten Ekici, çocuklardaki ishallerin en sık sebebinin enfeksiyonlar olduğunu söyledi. Viral enfeksiyonların antibiyotik gerektirmediğini ve bu nedenle çocuklardaki ishallerin çoğunda antibiyotik kullanımına gerek olmadığını vurguladı. Yaz ishallerinde adenovirüslerin sık görüldüğünü, bakteriler arasında ise E.coli, Salmonella, Shigella ve C.pylori gibi etkenlerin kanlı ishal ve şiddetli karın ağrısı yapabileceğini belirtti.

TEDAVI VE KORUNMA YÖNTEMLERI

Dr. Ekici, tedavide kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konmasının en temel unsur olduğunu belirterek, "Bol su içilmeli, doktor tavsiyesine göre elektrolitli solüsyonlar kullanılmalıdır. İshal süresini kısalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış probiyotikler ve çinko da doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Lifli ve yağlı besinlerden kaçınılmalı, yoğurt, tuzlu ayran, yağsız pirinç lapası, yağsız makarna, yağsız erişte, ekmek içi, muz, kabuğu soyulmuş elma, yağsız beyaz et ve yağsız kırmızı et gibi gıdalar tüketilmelidir" dedi.

Korunmada hijyen kurallarının önemine dikkat çeken Ekici, besinlerin temiz su ile iyice yıkanması, ishal olan bireylerle ortak malzeme kullanılmaması ve ortak yaşam alanlarından uzak durulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca her beslenme öncesi ellerin temiz su ile yıkanmasının önemine değindi ve aşısı bulunan etkenlere karşı çocukların aşılanması gerektiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.