Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti ve not görünümünü durağan olarak belirledi. Fitch, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve döviz korumalı mevduatlardaki azalmanın, dış rezervlerdeki iyileşmenin sürdürülebilirliğini destekleyeceğini belirtti. Yıl sonu itibarıyla rezervlerin 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
AA Finans analisti Haluk Bürümcekçi, Fitch'in not artışıyla Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" seviyeye ulaşmasına üç basamak kaldığını ifade etti. Ancak görünümün durağana çevrilmesi ve politika geri dönüşleri riskine işaret edilmesi, bir sonraki not artışının acele edilmeyeceğini gösteriyor. Bürümcekçi, işler yolunda giderse 2025'te görünümün pozitife dönebileceğini ve S&P'nin 1 Kasım'daki değerlendirmesinde kredi notunun bir basamak daha artmasını beklediğini söyledi.
Bluebay Varlık Yönetimi’nden Timothy Ash de, Fitch'in kararının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin uyguladığı politikaların bir sonucu olduğunu belirtti. Ash, Türkiye'nin kredi notunun iyileşen bir yörüngeye girdiğini vurguladı ve Moody's'in de kredi notunu iki kademe artırdığını hatırlattı.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise, Fitch'in not artırımının beklenmekte olduğunu ancak kesin olmadığını belirtti. Yatırım yapılabilir kategoriye çıkmak için üç basamak daha gerekli olduğunu söyleyen Aslanoğlu, Türkiye'nin not artışında Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ve artan rezervlerinin önemli bir rol oynadığını ifade etti. Aslanoğlu, özellikle Fitch’in değerlendirmelerinde para politikasının sıkılığına vurgu yapıldığını ve enflasyon tahminlerinin Merkez Bankası’nın tahminlerine yakın olmasının olumlu bir gösterge olduğunu belirtti.
Fitch Ratings, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin kredi notunu "B" seviyesinde tutmuş ve görünümü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl ise mart ayında notu "B+"ya yükseltmiş ve görünümü "pozitif" yapmıştı.