Uzmanlar 'kuş, domuz gribi ve Kovid-19'a karşı uyardı: Üçü aynı anda saldırıyor

Son dönemlerde artmaya başlayan domuz gribi vakaları sebebiyle acil servis ve polikliniklerde yoğunluk yaşanırken, hastanelerdeki yatan hasta sayılarında da artış meydana geldi. Aynı hastada domuz gribi ile kuş gribi ve Kovid-19 görülebildiğine dikkat çeken uzmanlar, "Semptomlar ortaya...

Havaların soğumasıyla birlikte domuz gribi vakalarında yaşanan artış sebebiyle hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başladı.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, “İnsanlar açık havaya soğuktan dolayı çıkamadığı için kapalı ortamlarda bulunuyor. Kapalı ortamlarda yayılması daha hızlı meydana geliyor. Kapalı ortamlara girerken kesinlikle kesinlikle maske takılması lazım” dedi.

'ENFEKSİYONLAR ARTIŞA GEÇTİ'

Solunum yolu enfeksiyonlarının kış aylarında artış gösterdiğine dikkat çeken Güngör, “Halk arasında domuz gribi olarak geçen bizim tabirimizle H1-N1 virüsü ile oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle damlacık kanalıyla dediğimiz, öksürük ile hapşırarak havada kalan damlacıkların daha sonra o bölgeye gelen insanların teneffüs etmesiyle enfeksiyon kapar” ifadelerinde bulunmuş oldu.

Hastalığa domuz gribi denilmesinin sebebinin çoğu zaman Avrupa’da domuzlarda meydana gelmesi ve zamanla mutasyon geçirerek domuzlardan insanlara geçmesi olduğunu belirten Dr. Güngör, "Artık insandan insana geçer hale gelmiştir. Zamanlarında en çok hastalığı oluşturan virüsü aynı Kovid-19 gibi viral bir hastalık. 2009 senesinde ilk Amerika’da çıkıp daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Belirti olarak klasik viral enfeksiyonlar gördüğümüz belirtilerin domuz gribinde de görüyoruz” dedi.

SEMPTOMLAR GEÇ ORTAYA ÇIKIYOR

Semptom ortaya çıkmadan bile bulaşıcı olduğunu söyleyen Dr. Güngör, “Bunlar ise ateş, öksürük, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı gibi şikayetlerdir. Domuz gribini aldıktan sonra insanlar 1-4 gün içinde hastalığa yakalanıyorlar. Zaten hastalığı kaptıktan bir gün sonrasından itibaren bulaşıcı özellikte göstermeye başlıyor." diye konuştu.

Genellikle belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalar tedaviye geldiklerini belirten Güngör, Bu hastalıkta bizim önemsediğimiz risk grubudur. Yani ileri yaş, kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıklara olanlarda risk daha yüksek. Çocuk ve bebek gruplarında da risk yüksek oluyor” dedi.

'KESİNLİKLE MASKE TAKILMASI LAZIM'

Kapalı alanlarda vatandaşların daha tedbirli olmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Güngör, “ Kış ortamında böyle hastalıklar daha yaygın oluyor. Mevsimsel grip ile birlikte seyreder. İnsanlar açık havaya soğuktan dolayı çıkamadığı için kapalı ortamda bulunuyorlar. Yayılması daha hızlı meydana geliyor. Kapalı ortamlara girerken mutlaka kesinlikle maske takılması lazım” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda aynı hastada; domuz gribi, beraber kuş gribi ve Kovid-19 üçünü birden görülebildiğini belirten Dr. Güngör, Bu tür tablolar biraz daha ağır seyrediyor. Bütün viral enfeksiyonlardaki temel olayımız yayılmasını engellemek. Yayılmasını engellemek için ise kapalı alanlardan kaçınmak, girmek zorundaysak mutlaka maske takmak, bağışıklığımızı güçlü tutmak ve istirahat etmek şeklinde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.