Uzmanlar uyarıyor: Aşırı sıcak havalarda bunlara dikkat edin

Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, son dönemde hava sıcaklıklarındaki aşırı artışın çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Çokluk, mide kramplarına sebep olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemesi konusunda da uyardı.

HAVA SICAKLIKLARINDAKİ ARTIŞ SAĞLIK SORUNLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR

Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, son dönemde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirtti. Özellikle çok soğuk ve buzlu içeceklerin mide kramplarına sebep olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

TERLEME DÖNGÜSÜNDEKİ OLUMSUZ ETKİLER

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, artan sıcaklık ve nem oranının, vücudun terleme döngüsünü olumsuz etkilediğini belirtti. Yaşlılar, bebekler, aşırı kilolu kişiler, hamileler ve kronik hastalığı olanlar bu dönemde daha dikkatli olmalıdır. Gün içinde 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır.

GİYSİ VE GÜNEŞTEN KORUNMA ÖNERİLERİ

Uzm. Dr. Çokluk, güneş altında çalışanların korunması gerektiğini vurguladı ve aşırı hareketlerden kaçınılmasını önerdi. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler giyilmelidir. Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı, 10.00-16.00 saatleri arasında denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Diğer saatlerde denize girerken koruyucu krem, şapka ve gözlük kullanılmalıdır.

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SPOR

Yoğun fiziksel aktivite ve spor sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı, her saatlik spor için 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez sıcak çarpması belirtileri açısından izlenmeli, bebekler ise daha sık kontrol edilmelidir. Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalıdır.

BESLENME ÖNERİLERİ

Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, sıcak havalarda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Su içmenin önemine değinen Çokluk, su dışında süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmeli, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilerek vücudun yeterli vitamin ve mineral alması sağlanmalıdır. Çok soğuk ve buzlu içecekler mide kramplarına neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.

SAĞLIĞIN KORUNMASI

Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, sıcak havalarda alınacak bu önlemlerle sağlığın korunabileceğini belirtti. Vatandaşların bu uyarılara dikkat etmeleri ve gerektiğinde sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.