MAYMUN ÇIÇEĞI RISKI VE TÜRKIYE'DEKI DURUM: UZMANLARDAN KRITIK AÇIKLAMALAR
Koronavirüs pandemisinin ardından dünya, bu kez maymun çiçeği riskiyle karşı karşıya. Son 2.5 yılda 100 binden fazla vaka ve 200'ün üzerinde ölüm bildirilen maymun çiçeği hastalığıyla ilgili Türkiye'de henüz herhangi bir vakaya rastlanmamışken, uzmanlar bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
MAYMUN ÇIÇEĞI HANGI DURUMLARDA DAHA AĞIR SEYREDIYOR?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği hastalığının genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşen bir hastalık olduğunu belirtti. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan, bağışıklık sistemini bozan ilaçlar kullanan kişilerde ve çocuklarda hastalığın daha ağır seyredebileceğini ifade etti. Özdemir, 2022 Kasım’ından itibaren Türkiye'de çeşitli vakaların görüldüğünü ancak 2024 yılında ülkemizde henüz doğrulanmış bir vaka olmadığını vurguladı. Şu ana kadar kliniğinde şüpheli 3 vaka tespit ettiklerini ancak bu vakalarda virüse rastlanmadığını da sözlerine ekledi.
MAYMUN ÇIÇEĞI NASIL BULAŞIR?
Prof. Dr. Özdemir, maymun çiçeği hastalığının koronavirüs gibi solunum yoluyla bulaşmadığını belirterek, hastalığın doğrudan temas yoluyla yayıldığını ifade etti. Özdemir, "Maymun çiçeği hastalığı, enfekte kişilerin çarşaf, havlu ve diğer yüzeylere sekresyonlarını bulaştırması sonucu yayılabilir. Çocuklar bu tür yüzeylere temas ettiklerinde risk altında olabilirler. Özellikle oyuncaklarla oynayan çocuklar, bu tür yüzeylerle daha fazla etkileşimde bulunabilirler" dedi.
Ancak, hastalığın esas olarak cinsel temas yoluyla bulaştığına dikkat çeken Özdemir, çocuklar açısından riskin düşük olduğunu vurguladı. Hastalık, esasen insandan insana bulaş şeklinde yayılmakta ve bulaşma riskini azaltmak için temas kurallarına uymak, elleri düzenli olarak sabunlu suyla yıkamak gibi önlemler almak gerekmektedir.
Türkiye’de maymun çiçeği hastalığına dair şüpheleri olan kişilerin, belirtileri dikkate alarak gerekli sağlık önlemlerini alması ve yakın temaslardan kaçınması önemlidir. Uzmanlar, toplumu bilgilendirerek hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.