İstanbul'da meydana gelen deprem sonrası uzmanlardan gelen ilk yorumlar, Marmara Bölgesi'nin olası bir depreme hazırlanması gerektiği yönünde oldu. Prof. Dr. Görür, "Keşke haklı çıkmasaydım" derken, Prof. Dr. Ersoy, "4,6 dan sonra giderek küçülmesi gerekirken 5,8’in gelmesi endişelendirdi" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür: Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti, retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Bu deprem büyük İstanbul depreminin habercisi. Ulusal seferberlik halinde Marmara bölgesini afete hazırlamamız gerekiyor. İstanbul'da olan büyük depreme hazırlanmamız lazım
Prof. Dr. Sözbilir: Kırılan fay 6.9 büyüklüğünde depreme neden olabilir
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Aynı fayda meydana geldi. 4,6 dan sonra giderek küçülmesi gerekirken 5,8’in gelmesi endişelendirdi. Beklediğimiz büyük derem buralarda olacak. Öncü mü, müstakil bir deprem mi bilmiyoruz. Daha büyük bir deprem gelir mi bilemeyiz. Gittikçe küçülen artçıları olacaktır.
ODTÜ Öğretim Üyesi Haluk Sucuoğlu: Tahmin ediyorum ki bu deprem daha önce üç gün önce olan depremden bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. Zaten gerekli açıklamayı yaparlar. Bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Tabi 5,8 daha ciddi. 5,8 olunca yavaş yavaş orta şiddetli deprem sınıfına girmiş oluyor.
Belki şöyle değerlendirmek lazım. Bildiğimiz bir şey var; bu deprem bir faydalı deprem olarak da görülebilir. Silivri bundan etkilenmiştir, bazı binalarda hasarlar olabilir. Şöyle yararlanabiliriz; herkes kendi binasına daha dikkatli bakar. Bu bir ön test diye değerlendirilebilir. Eğer binalarda daha önce olmayan çatlaklar, hasarlar varsa; o bina depreme dayanıklı değildir. Bunu doğru değerlendirmek lazım.