Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir

Havaların soğumasıyla birlikte viral enfeksiyon vakaları artış göstermeye devam ediyor. Uzmanlar hastalıklara karşı vatandaşlara eş dost tavsiyesi veya ikramı ile ilaç kullanımına karşı uyarıda bulunmuş oldu. Ezbere ilaç kullanımını huzursuzluk, kaygı ve hatta kalp krizi emarelerine...

Soğuk havanın etkisiyle viral enfeksiyon vakaları vakalarında Aralık ayından itibaren artış yaşanmaya devam ediyor.

Son bir aydır hem aile hekimlikleri hem poliklinikler hem de acillerde, üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı şikayetiyle gelen olay sayılarının arttığını belirten İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, eş dost tavsiyesi veya ikramı ile kullanılan ilaçların tehlikelerine işaret etti.

'KALP KRİZİ BELİRTİLERİNE YOL AÇABİLİR'

Özellikle burun tıkanıklığı ve akıntısı için doktor kontrolü olmadan en sık 'dekonjestan' içerikli ilaçların kullanıldığına dikkat çeken Dr. Dildök, diğer ilaç ve hastalıklarla etkileşimi nedeniyle herkes tarafından ezbere alınmaması gerektiğini, huzursuzluk, kaygı ve hatta kalp krizi belirtilerine bile yol açabileceğini söyledi.

Dr. Dildök, viral enfeksiyonlar ile alerjik rinit belirtilerinin de karıştırıldığını ve bu nedenle vatandaşların 'uyku ve sersemlik' etkisi olabilen alerji ilaçlarını da doktor önerisi olmadan almaması gerektiğini altını çizdi.

'İLAÇLAR HER HASTAYA UYGUN OLMUYOR'

Bu dönemlerde ezbere ilaç kullanımı probleminin çok yaşandığını belirten Dr. Dildök,"Tüm soğuk algınlığı semptomlarına iyi geldiği düşünülen ilaçlar maalesef her hastaya uygun olmuyor. Özellikle burun tıkanıklığı temel bir sorun olduğu için insanlar bunu bir an önce çözmek istiyor. Bunun için de burun tıkanıklığına iyi geldiğini düşündükleri, başkasının tavsiyesiyle aldıkları ilaçları kullanıyorlar." dedi.

Dr. Dildök, vatandaşların 'Şunu kullanıp geldim' ya da 'Komşuma iyi gelmiş bundan aldım, bana da ondan yazar mısınız?' şeklinde taleplerde bulunulduğu söyledi.

Hastaların nefes yolunu açmak için hekim kontrolü olmadan yaş grubuna, ek hastalıklarına, kullandığı diğer ilaçlara bakmakdan nefes yolunu açmak için ilaç kullandığını belirten Dr. Dildök, "Bunların doktor kontrolü haricinde kullanımı ilk etapta huysuzluk, ajitasyon, el titremesi, kalp hızının artması gibi semptomlara neden olabildiği gibi kalbi çok zorlayarak ciddi anlamda kalp krizini taklit eden belirtiler göstermesine bile neden olabiliyor." diye konuştu.

ALERJİ İLAÇLARININ KULLANIMI

Dr. Dildök, bir diğer problemin de soğuk algınlığı semptomları ile alerjik rinit gibi alerji alevlenmesinin karıştırılması olduğuna da vurgu yaparak antihistaminik adı verilen alerji ilaçlarının da yine doktorun bilgisi olmadan ezbere kullanımının, çok ciddi sonuçları olabileceğine değindi.

Maske kullanımı ve grip aşısının önemine de değinen Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, "Toplu taşımalarda, okullarda, maske kullanmak gerekiyor. Maalesef biz maskeyi Kovid dönemine ait bir koruyucu olarak tanıdık. Oysa öyle değil. Maske gerçekten şu an için en büyük koruyucumuz. Henüz hala geç değil. Mart sonunu kadar kullanmaya devam etmemiz gerekiyor." dedi.

'VATANDAŞLAR AŞI KONUSUNDA TEREDDÜTLÜ'

Vatandaşların aşılarda tereddüt ettiğini söyleyen Dildök, "Aşının koruyuculuğu, aşısız bir ortamda yaşayacağımız hastalıkların yoğunluğu ve ağırlığından, hastaneye yatışlardan çok daha ucuz ve çok daha güvenilir. Sadece aşının tanımlandığı risk grubundakiler değil, 2 yaşından itibaren herkese ücreti karşılığında alınıp uygulatabiliriz." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın
Selülit görünümünü azaltma yolları nelerdir?
Kanseri 7 Yıl Öncesinden Tespit Edebilen Yeni Kan Testi: Çığır Açan Keşif!
Şekerden Uzak Durmanın Gücü: 14 Günde Sağlıklı Değişimler
Karaciğer Sağlığı ve Detoksu: Vücudunuz İçin Önemli İpuçları!