Uzmanlardan korkutan açıklama: İstanbul’da kar yağışı tarih olabilir!

İklim değişikliği ile rekor sıcaklık artışlarının etkisi kış aylarında da etkisin göstermeye devam ediyor. Uludağ ile Kartepe gibi batıdaki dağ ve kayak merkezlerinde 2 metre olması gereken kar örtüsü, 50 cm’nin altına düşerken uzmanlardan korkutan açıklama da geldi…

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan sıcaklık artışı kar yağışını olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin buzullarının peşinden batı bölgelerdeki kayak merkezlerinde ölçümlenen son kar kalınlığı acı tabloyu gözler önüne serdi. Bundan 10 yıl öncesine kadar Şubat ayında 2 metre 50 cm’e ulaşan kar kalınlığı, Uludağ’da 58 cm’e kadar gerileme gösterirken, Kartepe’deki kalınlık ise 30 santimetre seviyesinde ölçüldü. Bu durum ise yakın gelecekte ekolojik tahribat ile kuraklık riskini artırıyor. Özellikle İstanbul ve çevresinde kar yağışlarının tarih olması ise oldukça yüksek bir olasılık.

REKOR SICAKLIKLAR KAR YAĞIŞINI DA ETKİLEDİ

Bursa, Kartepe, Niğde Ulukışla, Kayseri Melikgazi, Isparta Davraz gibi bölgelerde de yakın geçmişe göre kar kalınlıklarının 70 cm’den az olduğu dikkat çekerken, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, "2023-2024, dünyanın en sıcak yılıydı. Rekor sıcaklık değerleri kar yağışlarını da olumsuz etkiledi. Kaldı ki, geçtiğimiz ocak ayı da dünya tarihinde yaşanılan en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi. Maalesef 2023 Temmuz'dan itibaren dönüşü olmayan yola girdik. Küresel sıcaklık artışı ve beraberinde yaşanacak kuraklık, dünyanın en büyük sorunu olacak" ifadelerini kullandı.

KAR KALINLIĞI O SEVİYENİN ALTINA DÜŞECEK

Yakın gelecekte kış aylarında Sivas’ın batısında kar yağışlarının bitme noktasına geleceğini de değinen Prof. Dr. Kurnaz, "Türkiye açısından 2024 yaz döneminde, geçen yıl ki, kuraklığı beklemiyoruz. Ancak 2024 sonbahar döneminde kuraklık problemi kaçınılmaz. El Nino etkisi yardımıyla barajlarımız dolmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki dağlar kış döneminde kar yerine yağmurla beslenecek. Bu yüzden suyu çok verimli kullanmamız şart. Yakın gelecekte Uludağ, Kartepe gibi kayak merkezlerinde kar örtüsü 20, santimetrenin altına inebilir" dedi.

47 YILDA %30’LUK BUZUL KAYBI YAŞANDI

Batıdaki kayak merkezlerinde kar örtüsünün azalmasının haricinde bir diğer büyük mesele da buzullardaki erime. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya, Türkiye’nin 41 farklı bölgesinde buzul olduğuna dikkat çekerek şu ikazları yaptı:

"En büyük buzul Ağrı Dağı'nın zirvesinde yer alıyor ve ortalama 4-5 kilometrekarelik bir alana sahip. Oysa ki 1976’da yapılan ölçümlere göre Ağrı Dağı’ndaki buzulun alanı toplam 8 kilometrekarelik alanı kapsıyordu. Ağrı Dağı'nda 47 yılda yüzde 30’luk buzul kaybı sıcaklık değerlerindeki artışa ışık tutuyor. Türkiye'deki buzulların 8 kilometrekare, İsviçre'deki buzulların ise 960 kilometrekare.

Buzulların kaybolması ile su kaynaklarımızın bir bölümünü kaybetmiş olacağız. Gelecek nesillere gösterecek buzullarımız da olmayacak. Kaçkarlar, Ağrı Dağı, Cilo Dağı'nda 30 yılda yüzde 30 kayıp söz konusu. 2070 senesinde Erciyes ve Doğu Bölgeleri’ndeki birçok buzulun yok olma riski var."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.