Uzmanlardan Sabah Kahvesi İçin Zamanlama Önerisi: 45 Dakika Bekleyin

Kafein, vücutta farklı etkiler gösterir ve adenozin ile etkileşerek uykuya dalmayı zorlaştırır. Uzmanlar, sabah kahvesinin etkisini en iyi şekilde almak için uyandıktan 45 dakika sonra içilmesini öneriyor. Kafein, genetik faktörlere göre kişiden kişiye değişen uyanıklık sağlar.

Kafein, vücutta farklı etkilere sahip olup adenozin ile etkileşerek uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Arizona Üniversitesi Uyku ve Sağlık Programı Yöneticisi Michael Grandner, kafeinin kan dolaşımında etkilerini hissetmenin 20-30 dakika sürdüğünü belirtirken, uzmanlar sabah kahvesinin en iyi etkiyi sağlamak için uyandıktan 45 dakika sonra içilmesini öneriyor.

Kafein her vücutta farklı etkilere sahiptir ve doğal olarak oluşan ve uyuşukluğu arttıran adenozin ile birlikte hareket ettiğinde, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Arizona Üniversitesi Uyku ve Sağlık Programı Yöneticisi Michael Grandner, Times'a verdiği röportajda, kafeinin kan dolaşımında etkilerini hissetmenin ortalama 20 ila 30 dakika sürdüğünü belirtti.

Cornelis, kafein tüketiminin uzun süre uyanık tutma etkisinin genetik bir rol oynadığını belirtti. Bazılarının gün boyu uyanık kalması için bir fincan kafein tüketmesi yeterli olabilirken, bazıları daha farklı saatlerde enerji bulabilmektedir. Grandner, uyandıktan sonra ilk fincan kahvenin tadını çıkarmak için genellikle 30 ila 60 dakika beklenmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, adenozinin gün boyu birikmesi sebebiyle sabah kahve içmenin beklenenden daha az etkili olabileceğini belirtiyorlar. Birleşik Krallık'taki yatak üreticisi Get Laid Beds'in uyku uzmanı Dr. Deborah Lee, adenozin seviyesinin en düşük olduğu bu süreci işaret ederek, ilk fincan kahvenizi uyandıktan 45 dakika veya daha sonra içmenizi tavsiye ediyor.

Dr. Lee, Mirror'a verdiği röportajda, "Kortizol (stres) hormonu, kendi uyku döngünüze özgü bir ritmi takip eder. Yüksek kortizol seviyeleri bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve uyandığınızda zaten zirvede ise, gözlerinizi açar açmaz kahve içmek yarardan çok zarar verebilir ve hatta sizi uzun süre kafeine karşı bağışık hale getirebilir." ifadelerini kullandı.

ABD ordusunda nörobiyolog olarak görev yapan Allison Brager, New York Times'a yaptığı açıklamada araştırmalarının, düzenli olarak kafein tüketiminin sabah kortizol seviyeleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösterdiğini belirtti. Brager, sabah kahvesinin çalışanların ve egzersiz yapanların odaklanmalarına yardımcı olabileceğini, ancak kahveyi geciktirmenin kafein etkilerini öğleden sonraya kadar uzatabileceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.