Uzun yolculuk yapacak olanlar için uyarı: 'Yol hipnozu' hayati tehlike oluşturabilir

Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte birçok insan tatil için yollara çıktı. Uzmanlar, uzun yolculuk yapan sürücüler için önemli bir tehlike olan "yol hipnozu" konusunda uyarılarda bulundu.

Bayram tatilinin başlamasıyla birlikte birçok kişi yolculuk yapmaya başladı. Uzmanlar, sürücülere "yol hipnozu" olarak bilinen ve gözleri açık uyuma neden olan tehlikeye karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Bu dönemde trafik kazalarının önlenmesi için alınan önlemler de büyük önem taşıyor.

"SÜRÜCÜLER EN AZ 7 SAAT UYKUSUNU ALDIKTAN SONRA YOLA ÇIKSIN"

Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, uzun süre uykusuz bir şekilde aralıksız otomobil kullanmanın yol hipnozuna neden olabileceğini belirterek, bu durumu önlemenin basit önlemlerle mümkün olduğunu vurguladı.

İlik, sürücülerin uzun yolculuklar sırasında her 2 saatte bir 15 dakika mola vermelerinin önemli olduğunu söyledi. Bu molalarda derin nefes alınması ve kısa yürüyüşler yapılmasının kan dolaşımını düzenleyeceğini ve olumlu etki sağlayacağını belirtti. Ayrıca aracın iç sıcaklığının ortalama 23 derecede tutulduğunu, ara ara camların açılarak havalandırma yapılmasının da faydalı olacağını ekledi. Uykunun beyin fonksiyonları için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan İlik, sürücülerin en az 7 saat uyku almalarının ardından yola çıkmalarının önemini vurguladı.

"HEM KENDİMİZİ HEM YOL KULLANICILARININ HAYATINI TEHLİKEYE ATMAMALIYIZ"

Uzun yola çıkacak sürücülere, araçla hız yapmanın ölümle sonuçlanan kazaları da arttırdığına dikkat çeken İleri Sürüş Uzmanı Ramazan Ceylan da "Bayramlar bizim sevinçli günlerimizdir. Bu bayramları hüzün ve kedere dönüştürmemek için kesinlikle uyulması gereken kurallara sürücülerimizin dikkat etmesi gerekiyor. Bununla ilgili ilk olarak yolculuk yapacağımız araçlarımızın bakımlarının tam olması gerekiyor. Bunun da en başlangıcında lastiklerin yola tutunması için iyi dişlere sahip olması gerekiyor. Soğutma suyunun, motorun yağ bakımı gibi bakımların tamamının yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra yolculuk yapılması gerekiyor. Yolculuk esnasında da araç içerisinde bulunan yolcu ve sürücünün tamamen hepsinin emniyet kemerini takması gerekiyor. Bu emniyet kemeri hayati olarak önem taşıyan bu nokta. Seyahat esnasındayken sürücünün kesinlikle seyir esnasında cep telefonu kullanmaması, bunlar kazaya davetiye çıkartır. Sadece yolda kendimiz değiliz. Araçta ve diğer yol kullanıcılarının olduğunu düşündüğümüz zaman hem kendimizi hem yol kullanıcılarının yaşamını tehlikeye atmamalıyız. Trafik ışık ve kurallarına kesinlikle uymamız gerekiyor. Burada bir nokta ise hız sınırı. Bu kurala da dikkat etmemiz gerekiyor. Hız oranları arttığı zaman kesinlikle kaza oranları daha fazla artıyor," ifadelerini kullandı.

"GÖZÜNÜZ DALIYOR VE ORADAKİ TEHLİKEYİ FARK EDEMİYORSUNUZ"

Ramazan Ceylan, "Yol hipnozu dediğimiz durum, uzun süre araç kullanmanın sonucunda gözlerin belirli bir noktaya takılıp kalması ve bu nedenle sürücünün çevresindeki tehlikeleri fark edememesidir. Özellikle 2 saatten uzun süren yolculuklarda bazı sürücülerimiz bu durumla karşılaşabiliyor" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.