Vaka sayıları 10'un altına düştü! Normalleşme önce bu illerimizden başlayacak

Uzmanlar, son bir haftada 30 civarındaki ilde koronavirüs olay sayılarının 0-10 içinde kaldığını belirtiyor, kısıtlamaların gevşetilmesinin bu illerden başlatılabileceğine dikkat çekiyor.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın...

Uzmanlar, son bir haftada 30 civarındaki ilde koronavirüs olay sayılarının 0-10 içinde kaldığını belirtiyor, kısıtlamaların gevşetilmesinin bu illerden başlatılabileceğine dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında alakalı bakanlıkların iştirakı ile oluşturulan komisyon, koronavirüs yasaklarının kaldırılmasına yönelik takvim üstünde çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de normalleşme adımlarının atılabilmesi için, olay sayıları, virüs bulaştırma oranı, hangi şehirde vakaların sıfırlanma aşamasına geldiği benzer biçimde başlıklarda değişik projeksiyonlar yapılıyor.

1'İN ALTINA İNMELİ

Türkiye’de 11 Mart’ta görülen ilk koronavirüs vakasından sonrasında, bir kişinin 16 kişiye virüs bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Tedbirler alındıktan sonrasında bu sayının ilkin 6-7’ye, son günlerde ise 2 kişiye kadar gerilediği açıklandı. Bazı illerde bir kişinin virüs bulaştırma katsayısı 1,8’e indirilmiş olduğu ifade edilirken, normalleşme adımlarının atılabilmesi için, bir kişinin virüsü bulaştırma katsayısının 1’in altına inmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

NORMALLEŞME VAKA SAYISI 10'UN ALTINA İNEN İLLERDEN BAŞLAYACAK

Salgının denetim altına alındığının bu oranlarla ortaya çıkacağını belirten uzmanlar, son bir haftada 30 civarındaki ildeki olay sayılarının 0 ile 10 içinde kaldığını, kısıtlamaların gevşetilmesinin bu illerden başlatılabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye’deki olay sayısının son günlerde gerilemesinin ise İstanbul’daki olay sayılarının düşüşünden kaynaklandığını dile getiriyor.

15-20 MAYIS

Salgının başlangıcında, Türkiye’deki her 100 vakanın 65’inin İstanbul’dan çıktığını, bu oranın son günlerde 58’e indiğini, Mayıs’ın ortasından sonrasında bu gerilemenin daha süratli olacağı ifade edildi. Meydana getirilen projeksiyonlarda, 15-20 Mayıs içinde başta İstanbul olmak suretiyle tüm Türkiye’de olay sayılarının normalleşme adımlarının atılması sonucunu ortaya çıkaracak sayılara ineceği hesaplanıyor.

AVRUPA YAKIN TAKİP ALTINDA

İspanya, İtalya ve Almanya benzer biçimde vakaların oldukca görüldüğü ülkelerdeki gevşetme politikaları da Türkiye tarafınca yakından takip ediliyor. Bu ülkelerdeki adımların 2’nci bir dalgaya sebep olup olmayacağına bakılacak, Türkiye’nin atacağı her adım da koronavirüs mevzusunda 2’inci dalga riski dikkate alınarak belirlenecek.

ÖNCE ÖZEL ARAÇLAR

Öte taraftan, bakanlıkların normalleşme adımları üstünde yapmış olduğu çalışmalarda en oldukca zorlandıkları mevzu ise gezi kısıtlamaları oldu. Normalleşme adımları atılırken, Haziran başı itibarıyla ilkin hususi araçlarla seyahate izin verileceği, arkasından otobüs, tren ve tayyare seyahatlerine belli kurallarla serbesti getirileceği ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı
Felakette ikinci gün
Can kaybı 912'ye yükseldi
Can kaybı 912'ye yükseldi
Şanlıurfa-Diyarbakır yolu yine kapatıldı