Van Gölü çekilince ortaya çıktılar; Su altındaki yapı kalıntıları görüntülendi

Van Gölü'ndeki kuraklık, Bitlis kıyılarında su altında kalmış yapı kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi, 3 gün süren dalışlarla bu kalıntıları kaydetti. Yapılarda figürlü eserler, amfora parçaları ve dikkat çekici dikitler bulundu.

Van Gölü'ndeki kuraklık nedeniyle meydana gelen su çekilmesi, Bitlis kıyılarında çeşitli yapı kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Artan sıcaklıklar nedeniyle yaşanan buharlaşma ve azalan yağışlar sonucu Van Gölü'nün su seviyesi düştü ve bu durum, geçmişte su altında kalmış yapıları görünür hale getirdi.

Su altı görüntü yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ile ekibi, Bitlis'in Ahlat ilçesine 18 kilometre mesafedeki Adabağ mevkiinde 3 gün süren dalışlar gerçekleştirdi. Ceylan, dalışlar sırasında taş yığma şeklinde inşa edilmiş, çok sayıda odacıktan oluşan ve birbirleriyle bağlantılı yapıları kaydetme fırsatı bulduklarını belirtti.

Yapılarda kapı şeklinde alanların da mevcut olduğunu ifade eden Ceylan, "Dalışın son gününde, aynı bölgede yapıların dışında figürlerle süslenmiş birçok eser ve amfora parçaları ile düzenli kesme taşlardan oluşan mekanlar tespit ettik. Ayrıca dikkat çekici dikitler gözlemlendi. Buluntuların hangi döneme ait olduğunu bilim insanlarının yapacağı araştırmalar netleştirecektir." dedi. Dalışlara, su altı fotoğrafçısı ve Van Diving Dalış Okulu Eğitmeni Serkan Ok ile uzman dalgıçlar Okan Emre Diler ve Mete Ergun da destek verdi.

Ceylan, "Van Gölü'nün sırlarını" keşfetmeye devam ettiklerini söyleyerek, "Daha önce 'Van Gölü'nün Sırları Belgeseli', Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle 5 dilde hazırlandı ve ayrıca kitap haline getirildi. Sürekli Van Gölü'nün derinliklerinde çalışmalar yapıyoruz ve üretmeye devam ediyoruz. Bu bölgenin arkeologlar tarafından incelenmesi büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.