Van'ın Edremit ilçesinde bulunan Dilkaya Deltası, bölgenin ekosistemi için büyük bir öneme sahip. Yaklaşık 450 kuş türüne ev sahipliği yapan bu eşsiz doğa harikası, son yıllarda çevresel faktörler ve bilinçsiz müdahaleler nedeniyle tehdit altına girmiş durumda. Özellikle, deltadaki doğal su akışının değiştirilmesi, bölgedeki hayvan ve bitki yaşamını olumsuz etkiliyor.
DOĞAL AKIŞIN DEĞİŞMESİ BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇTI
Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Dr. Erdoğan Özel, göletin doğal akışına yapılan müdahalelerin ciddi bir sorun yarattığını belirtiyor. "Göletin doğal akması gereken yerinden farklı bir noktada müdahalede bulunularak su akışı değiştirildi. Bu, delta ekosisteminin yok olmasına yol açacak," diyen Özel, konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulunarak, "Bu müdahalelerin bir an önce son bulması gerekiyor," dedi.
ALAN KORUNURSA DOĞAL TURİZME KAZANDIRILABİLİR
Dilkaya Deltası’nın korunmasının yalnızca ekosistem için değil, aynı zamanda turizm için de büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayan Van Denizi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Üyesi Muhlis Kaya, bölgenin çeşitli kuş türlerine ve diğer doğal zenginliklere ev sahipliği yaptığını ifade etti. Kaya, "Bu alanın doğa turizmi için büyük bir potansiyeli var. Kuş gözlem noktaları, su sporları, doğa yürüyüşleri ve kamp gibi etkinliklerle burası korunabilir ve bölgeye ekonomik katkı sağlanabilir," dedi.
KORUMA ÖNLEMLERİ VE GELECEK İÇİN ÖNERİLER
Dilkaya Deltası, sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilikle dikkat çekiyor. Bölgenin korunması için kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yerel halkla işbirliği yaparak doğanın korunmasını sağlayacak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu projeler, aynı zamanda bölge halkına ekonomik fayda sağlayacak şekilde tasarlanabilir.