Vatandaşın bankalara borcu 3.4 trilyon TL!

Temel gıda masraflarını kredi kartıyla karşılayan vatandaşların borç yükü hızla artıyor.

Temel gıda masraflarını bile kredi kartıyla karşılamak zorunda kalan ve geçinebilmek için banka kredilerine yönelen vatandaşların borç yükü giderek artıyor. Ocak 2024’te 2 trilyon 689 milyar 608 milyon lira olan toplam borç, eylül itibarıyla 3 trilyon 441 milyar 351 milyon liraya yükseldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Binlerce çocuğun yatağa aç girdiği, okullarda yemek verilmediği bir dönemde ekonomik krizi yaratanlar, bedelini halka ödetiyor" dedi.

Gürer, icra dairelerine gelen dosya sayısının 6 Eylül 2024 itibarıyla 22 milyon 708 bine ulaştığını belirtti. Temmuz ayında bireysel kredi kullananların sayısının 40.9 milyona çıktığını, bu sayının Temmuz 2023’te 38.8 milyon olduğunu ifade ederek, 2.1 milyon kişinin daha kredi almak zorunda kaldığını aktardı. Ocak-temmuz döneminde, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınanların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak 1 milyon 63 bine ulaştığını vurguladı.

Gürer, vatandaşların bankalara olan borcunun 1 trilyon 817 milyar TL'sinin tüketici kredilerinden, 1 trilyon 623 milyar TL'sinin de bireysel kredi kartı borçlarından oluştuğunu söyledi. Ocak-eylül döneminde toplam borcun 752 milyar TL arttığını, takibe düşen borç miktarının ise 46 milyar TL'den 89 milyar TL'ye yükselerek 43 milyar TL artış gösterdiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.