Veganlık düşük yapma riskini artırıyor mu?

Bir doğum uzmanının yaptığı araştırmaya göre vegan beslenme kadınların hamile kalmasını zorlaştırabileceği gibi erkeklerin de sperm kalitesini etkiliyor.

Üreme biyoloğu Grace Dugdale, son yıllarda giderek bir yaşam biçimi alini alan veganlığın, gebe kalmaya çalışan kadınlar için sorunlara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Daily Mail’de yer alan habere göre, Dugdale, hamile kalmaya çalışan vegan kadınların önemli besin maddelerinden yoksun oldukları için tekrar az miktarda et ve balık yemeye başlamasının faydalı olabileceğini tavsiye etti.

Veganlar et yemedikleri için çinko, demir ve B12 vitamini açısından bebeklerini düşürme riski altında olabiliyor. Diğer önemli bir konu ise yağlı balıklardan gelen Omega 3 ve sütle beyaz balıklarda bulunan iyot eksikliği.

 

ERKEKLERİ DE ETKİLEYEBİLİR

Dugdale, “Veganlar ve vejeteryanlar uygun takviyeleri almıyorlarsa, vücutlarındaki bu besinlerin depolarını yeniden inşa etmek için gereken çalışmaları tamamlayabilirler” dedi. Londra’da düzenlenen Doğurganlık Etkinliği’nde söz alan Dugdale, şunları söyledi:

“İnsanların neden vegan olduklarını ve kendileri için doğru olduğunu düşündükleri şeyi yapmaları gerektiğinin etik ve çevresel nedenlerini tamamen anlıyorum. Ancak bazen, bu besin maddelerini tüketmeyen ve hamile kalmaya çalışan kadınlara, az miktarda et ve balık yemeye başlamanın yarar sağlayacağını söylüyorum.”

“Vitamin ve mineral seviyelerinin test edilmesi, bir bireyin beslenme düzeninin vücudunun beslenme taleplerini karşılayıp karşılamadığını bize söyler ve vegan hastalar genellikle bebeğin gelişimi için gereken temel besin maddelerinin düşük seviyelerine sahiptir.”

“Yumurta ve süt ürünleri, doğurganlık ve hamilelik için gerekli olan önemli besinleri içerir. Bitki bazlı sütler, inek sütünde olduğu gibi her zaman iyot içermez ve yapraklı yeşil sebzeler demir içerir, ancak emilmesi etteki demir kadar kolay değildir. Ette bulunan çinkonun ve balıkta bulunan Omega 3’ün de erkeklerin sperm sayısını ve spermlerin hareket kabiliyetini artırdığı bulunmuştur”

*Editör notu: Bu tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.