Venezuela’da binlerce kişi sokağa çıktı

Venezuela’da Nisan ayından bu yana süren siyasi krizin çözümüne dair, ABD Başkanı Donald Trump’ın, askeri müdahalenin de seçenekleri arasında olduğunu belirtmesi, Venezuela halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Trump’ın...

Venezuela’da Nisan ayından bu yana süren siyasi krizin çözümüne dair, ABD Başkanı Donald Trump’ın, askeri müdahalenin de seçenekleri arasında olduğunu belirtmesi, Venezuela halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Trump’ın sözlerine tepki gösteren binlerce Venezuelalı, başkent Caracas’da gerçekleşen protestoya katıldı. Protestoya birçok sivil toplum kuruluşu, sendika ve öğrenci topluluğu da destek verirken, Maduro ve diğer devlet sözcülerinden protestoya dair herhangi bir açıklama gelmedi.

VENEZUELA SAVUNMA BAKANI’NDAN SERT TEPKİ

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Trump’ın sözlerine ilişkin “ABD hükümetinin emperyalist lordlarının ülkemize girmesine izin vermeyeceğiz. Venezuela’nın silahlarla çılgınca tehdit edilmesinin nedeni, önceki girişimlerinin başarısız olmasıdır'' dedi.

KOLOMBİYA, BOLİVYA VE MEKSİKA’DAN DESTEK
Daha önce Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in “Venezuela’ya yapılacak bir ABD müdahalesinde, Venezuela’ya destek veririz'' açıklamasının ardından bir destek de Meksika’dan geldi. Meksika Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Luis Videgaray yaptığı açıklamada, Venezuela’daki siyasi krizin mevcut hükümet ile birlikte çözülmesi gerektiğini ve olası bir ABD müdahalesini doğru bulmadıklarını belirtti.

Maduro’nun, Venezuela’daki şiddet ortamına destek verdiğini iddia ettiği Kolombiya’da, Trump’ın askeri müdahale sözlerine tepki gösterdi. Kolombiya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Trump kınanarak, ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi.

'YENİ ANAYASA' AÇIKLAMASI SİYASİ KRİZE NEDEN OLDU
Mayıs ayında Maduro tarafından yeni bir Ulusal Kurucu Meclis için seçim yapılacağı ve anayasanın değiştirileceğinin açıklanmasının ardından ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Şiddet dozu gittikçe artan protestoların ardından 6 Ağustos tarihinde, Maduro hükümetine karşı başarısız bir darbe girişimi gerçekleşmiş, darbenin arkaplanında CIA ve Kolombiya’nın desteği olduğu Maduro tarafından açıklanmıştı. Yeni Ulusal Kurucu Meclis’in ve anayasanın, Venezuela ekonomisinini daha kamucu bir çizgiye çekeceği ve özel sektöre kısıtlamalar getireceği biliniyor. Venezuela, petrol rezervi açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor ve Bolivarcı iktidarın kamucu ekonomi politikaları, ABD tarafından sıkça hedef gösteriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Madonna, Copacabana Plajı'nda muhteşem bir gösteriye imza attı: 1.5 milyon kişi konser alanındaydı
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı, Refah'a saldırı çağrısı yaptı
Kenya'daki sel felaketinde ölü sayısı 228'e çıktı
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Fransa Ziyareti: Ticaret ve Stratejik İlişkiler Gündemde
Tayland'da Aşırı Sıcaklar: En Az 38 Kişi Hayatını Kaybetti