Venüs ters yönde dönüyor
Güneş Sistemimizdeki sekiz gezegenden altısı, kendi ekseni etrafında saat yönünün tersine dönerken Venüs ve Uranüs, saat yönünde dönüyor ama Güneş'in etrafında diğer gezegenlerle aynı şekilde dönüyor.
Yani Dünya ve diğer gezegenlerde sırtınızı kuzeye yönüne verip güneye baksanız Güneş'in sol tarafınızdan doğup sağ tarafınızdan battığını görebilirsiniz. Fakat aynısını Uranüs ve Venüs'te yapsanız Güneş'in sağdan doğup soldan battığını görürdünüz.
Uranüs'ün ters yönde dönüşüne, çok yüksek bir eksen eğikliği eşlik ettiği için bunun nedeni hakkındaki en yaygın görüş, Uranüs'ün geçmişte bir çarpışma yaşadığı.
Venüs'ün bu garipliğini açıklamak için ise çeşitli hipotezler olsa da Venüs'ün ters yönde dönmesinin nedenini henüz bilmiyoruz. Bu konudaki bir görüş, Venüs'ün de eskiden diğer gezegenlerle aynı yönde döndüğü ve Güneş'in kütle çekim etkisiyle yavaşlayıp ters yönde dönmeye başladığı görüşüdür.
Venüs'te bir gün bir yıldan uzunVenüs'ün kendi ekseni etrafındaki bir turu, 243 Dünya günü sürüyor ama Güneş'in etrafındaki bir turu 224 Dünya günü sürüyor. Yani bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzun.
Öte yandan aradaki farkın çok büyük olmaması nedeniyle Venüs'ün bir yüzü neredeyse hep Güneş'e bakıyor sayılabilir.
Güneş Sisteminin en sıcak gezegeniVenüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegenidir. Bunun nedeni ise çok yüksek atmosfer basıncı ve atmosferde sera etkisi yapan zehirli gazların bulunması.
Sıcaklık, gezegen yüzeyinde 475 santigrat yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Daha önce Sovyetler Birliği buraya birkaç araç indirdi ve bu araçlar bu sıcaklığa sadece birkaç dakika dayanabildi.
Venüs, Dünya ile yaklaşık olarak benzer yer çekimine sahip. Fakat atmosfer basıncı olağanüstü miktarda yüksek. Venüs atmosferindeki basınç, 90 atmosfer seviyesinde. Yani Dünya atmosferinin 90 katı.
Bu, Dünya'daki okyanusların dibindeki seviyeyle yakın. Eğer Venüs'ün yüzeyinde bulunuyor olsaydınız, kendinizi okyanus dibinde gibi hissederdiniz.
Hiçbir yer benzeri gezegende bu seviyede basınca sahip bir atmosfer yok. Bu atmosfer nedeniyle Venüs yüzeyini uzaydan doğrudan görüntülemek mümkün değil.
Venüs'te aktif olarak 1000 yanardağ bulunduğu ve bu yanardağların atmosferi beslemeye devam ettiği düşünülüyor.
En çok uzay aracı gönderilen gezegenSon yıllarda Dünya'nın gözü Mars'a çevrilmiş olsa da Venüs, bugüne kadar en çok uzay aracının gönderildiği gezegendir. Ayrıca bu araçlardan bir kısmı gezegen yüzeyine de inmiş, zorlu atmosfere rağmen kısa süre de olsa hayatta kalmış ve Dünya'ya veri göndermiştir.
Venüs yüzeyine başarıyla indirilen uzay araçlarının hepsi Sovyetler Birliği'ne ait. 1970'te gönderilen Venera 7, başka bir gezegene çalışır durumda inen ve radyo yayınlarıyla Dünya'ya veri gönderen ilk uzay aracı oldu.
Yere inen araçların yanı sıra pek çok uzay aracı da yörüngeden Venüs'ü inceledi.
Yakın dönemlerde Mars'a pek çok araç gönderilmiş olsa da Venüs için planlanan yeni görevler, Venüs'ün "en çok uzay aracı gönderilen gezegen" olma unvanını bir süre daha elinde tutmaya devam edeceğini gösteriyor.
Araştırmalar, Venüs'ün her zaman şimdiki gibi bir cehennem olmayabileceğini, geçmişte suyun sıvı hâlde kalmasına imkân tanıyan koşullara sahip olmuş olabileceğini göstermekte.
Venüs, Güneş Sistemimizin yaşanabilir bölgesinin iç sınırında bulunuyor. Atmosferdeki sera etkisi kontrolden çıkmadan önce okyanuslarının bulunduğu ve hatta belki de yaşama ev sahipliği yapmış olması ihtimali de bilim çevrelerinde tartışılmakta.
Normalde Venüs, Güneş Sistemimizde yaşamın bulunmasının en imkânsız olduğu yerlerden biri olurdu. Aşırı sıcak, çok yüksek basınçlı ve zehirli gazlarla dolu atmosferi cehennemi andırıyor. Fakat 2020'de Venüs atmosferinde yaşamın imzası sayılabilecek fosfin gazı tespit edildi. Venüs'ün atmosferinin üst katmanları yüzeye kıyasla görece daha serin. Burada, gezegenin zorlu koşullarına dayanabilen ekstramofiller (olağanüstü koşullarda yaşayabilen canlılar) bulunuyor olabilir ve fosfini de bu canlılar üretiyor olabilir. Son zamanlarda NASA ve ESA gibi uzay kurumları araştırmalarında Venüs'e öncelik vermeye başladılar.