MEHMET ŞIMŞEK: "VERGI KAÇAĞIYLA MÜCADELEDE ÇAPRAZ DENETIM ŞART"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ve vergisel konular üzerine AK Parti milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Edinilen bilgilere göre, Şimşek kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabet ve vergi kaybını önlemenin tek yolunun çapraz denetim olduğunu vurguladı.
"FIRINCININ SIZE FIŞ VERDIĞINI GÖRDÜNÜZ MÜ?"
Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığı konusunda somut bir örnekle fırıncıları ele aldı. "Kimse vergi vermek istemiyor. Eğer kayıt dışılığı önlemek konusunda samimiysek, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekiyor. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşürülüyorsa biz de bunu yapmaya razıyız, ancak bu şartla. Mesele bir kültür ve zihniyet meselesi" dedi.
Şimşek, ekmekte en düşük KDV oranının uygulandığını belirterek, "Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1 KDV’ye tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu yerler fırıncılar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar fakat vergisini vermiyorlar" dedi.
VERGI KAYDI OLMAYAN MILYONLARCA LIRALIK YATIRIMLAR
Bakan Şimşek, fırıncılardan sonra vergiden kaçan başka örnekler de sundu. "Bir vatandaşımız büyük şehirlerden birinde 32 tane daire almış, ama bizde vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz fakat izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz, kanıtlayamıyor. Çapraz denetim yapmadığımız müddetçe istediğimiz modeli uygulayamayız. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim gibi konularda üzerimize düşen stratejiyi yapacağız" diye konuştu.
"VATANDAŞI SUÇLAYAMAYIZ"
Vatandaşların dövize yönelme nedenine değinen Şimşek, AK Parti hükümetlerinin 10-15 yılı dışında Türkiye’de 50 yıldır çift haneli enflasyonun sürdüğünü belirtti. "Çift haneli enflasyon olunca vatandaş kendini enflasyondan korumak için ya faize ya altına ya da dövize yönelecek. Bunun kök sebebi enflasyondur. Biz vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız" dedi.
DIŞ BORÇ VE CDS HEDEFLERI
Türkiye’nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu ifade eden Şimşek, "Geçen yıl mayıs ayında 5 yıl vadeli tahvilimizin dolar cinsinden faizi yüzde 11’e çıkmıştı. Şimdi yüzde 6’ya düştü. Bunu daha da düşürmemiz gerekiyor. O nedenle bu programı sabırla, kararlılıkla sürdüreceğiz. CDS’yi 150’lere çekmemiz gerekli" değerlendirmesini yaptı.
KATMA DEĞER VE CARI AÇIK
Cari açık sorununu çözmenin yolunun her alanda katma değeri artırmaktan geçtiğini vurgulayan Şimşek, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. "22 yılda enerjiye 910 milyar dolar harcamışız. Güneşimizi, rüzgarımızı enerjiye dönüştüreceğiz ve petrol, doğalgaz ithalatını azaltacağız. Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde katma değerimizi yükselteceğiz" diyerek, daha fazla gelir elde edileceğini belirtti.
"ARKADAŞIMIN BERBER HATIRASI"
Bakan Şimşek, kayıt dışı işlemlere ilişkin bir örneği de arkadaşının berber deneyimi üzerinden paylaştı. İstanbul’da lüks bir semtte berbere giden arkadaşına 2.500 lira fiyat çıkarıldığını ve ödeme için IBAN’a para göndermesinin istendiğini anlattı. Şimşek, bu olayın kayıt dışı ekonomiyle mücadelede zihniyet değişikliğinin önemine dikkat çekti.
KREDI KARTINDA KOMISYON TALEBI
Bakan Şimşek, kredi kartıyla ödeme almak istemeyen esnafların yüksek komisyon talep ettiğini belirterek, bu durumu da denetimlerin yetersizliğiyle ilişkilendirdi. "Maliyede 5.500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?" diye sorarak, denetimlerin artırılacağını işaret etti.