Vergi Yüzsüzleri Listesi Yayınlanıyor: Hangi İsimler Açıklanacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı, 5 milyon TL ve üzeri vergi borcu olan mükelleflerin isimlerini açıklamaya başlıyor. Listeler, 15 Ekim'den itibaren vergi dairelerinde görülebilecek.

Bugünden itibaren, kamuoyunda "vergi yüzsüzü" olarak adlandırılan mükelleflerin isimleri açıklanmaya başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi borcu 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefleri ifşa etmeye karar verdi. Bu kapsamda, her vergi dairesinde 5 milyon TL ve üzeri borcu olan mükelleflerin isimleri liste halinde paylaşılacak. İlgili listeler, 15-31 Ekim tarihleri arasında Türkiye genelindeki vergi dairelerinde açıklanacakken, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde ise 1-15 Kasım tarihleri arasında yayınlanacak.

HANGİ MÜKELLEFLER LİSTEDE YER ALACAK?

Listeler, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geldiği halde vergisini ödememiş olan mükellefleri kapsıyor. Ayrıca, 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında vergi incelemesi yapılan ve tarhiyatları kesinleşen mükellefler de bu listede yer alacak. Bu süreç, vergi adaletinin sağlanması ve vergi mükelleflerinin yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda bir uyarı niteliği taşıyor.

KİMLER LİSTEDE YER ALMAYACAK?

Ancak, bazı mükellefler açıklama kapsamı dışında tutulacak. Büyükşehir belediyeleri, belediyelere bağlı şirketler ve bu şirketlerin sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası belediyelere ait olan şirketler, takas ve mahsuba başvuru yapanlar, vergi borcunu yapılandırma süreci devam eden mükellefler listede yer almayacak. Ayrıca, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki mükelleflerin borçları da açıklanmayacak.

SONUÇ

Bu yeni düzenleme ile vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefler üzerinde kamu baskısının artırılması hedefleniyor. Vergi adaleti sağlanırken, sorumluluklarını yerine getiren mükelleflerin de hakkı korunacak. Kamuoyunun bu konuda nasıl bir tepki vereceği ise merak konusu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.