Vergi zamları, yurtdışı alışveriş talebini düşürdü!

Yurtdışı online alışverişe getirilen vergi artışı, talebi azalttı ve tüketicileri yerli esnafa yönlendirdi. 21 Ağustos'ta yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, yurtdışından yapılan alışverişlerin limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü.

Yurtdışından yapılan online alışverişlerde getirilen vergi artışı, talebin azalmasına ve tüketicilerin yerli esnafa yönelmesine yol açtı.

Çin, Amerika ve Avrupa’daki güçlü online pazarlar Türkiye'den büyük ilgi görünce, yeni bir vergi düzenlemesine gidilmişti. 21 Ağustos'ta yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile yurtdışı e-ticaret platformlarından yapılan hızlı kargo alışverişlerinin limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü. Avrupa Birliği'nden gelen kargolar için vergi oranı yüzde 30, AB dışı ülkelerden gelenler için ise yüzde 60 olarak belirlendi.

Hürriyet’ten Özge Esen’in aktardığına göre, sektör temsilcileri, alışverişlerde ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı. Özellikle yurtdışı pazaryerlerinde satılan kitap, aksesuar, spor malzemeleri ve elektronik ürünlerde azalma gözlemleniyor.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, vergi artışının etkilerini hissettiklerini belirterek, "30 Euro altı ürünlerde tüketici alışverişinde belirgin bir azalma görüyoruz. Çin malı ürünlerin satışlarında da düşüş var. Vergi artışları ve yurtdışı alışveriş limitinin düşmesi, özellikle Çin’den ithal edilen düşük maliyetli ürünlerin fiyatını artırdı. Bu durum, tüketicileri daha temkinli davranmaya ve yerel alternatiflere yönelmeye itti. Elektronik aksesuarlar, küçük ev aletleri ve diğer düşük maliyetli ürünlerde, Çin malının rekabet gücünün zayıfladığını gözlemliyoruz" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.