Veterinerler kanuna tepki gösterdi: "Böyle bir yasa çıksa dahi ötanazi uygulamayacağız"

Bursa Veteriner Hekimleri Odası, sahipsiz köpeklerin "uyutulması" önerisine karşı çıktı. Başkan Melike Baysal, "Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı etik ve vicdani değil. Böyle bir yasa çıksa dahi biz ötanazi uygulamayacağız," dedi.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklik kapsamında sahipsiz köpeklerin "uyutulması" önerisine karşı çıktı. Başkan Melike Baysal, "Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız," ifadelerini kullandı.

AKP'nin öncülüğünde, sokak hayvanlarıyla ilgili Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, sahipsiz köpeklerin "uyutulması" önerisine ilişkin tepkiler giderek artıyor. Bursa Veteriner Hekimleri Odası, basın açıklamasında, "Teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Türk Veteriner Hekimleri Birliği, veteriner hekim meslek örgütleri, ilgili meslek örgütlerinin görüşü alınmamıştır. Tasarının içeriğini bilmiyor, kaygı duyuyoruz," ifadelerini kullandı ve devam etti.

‘SAHİPSİZ HAYVANLAR SEÇİMDEN SONRA HATIRLANIYOR’

"Kanuna rağmen yerel yönetimler, birkaçı dışında maalesef kanunda geçen yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Seçimden seçime sahipsiz hayvanları hatırlayan yönetimler sahipsiz hayvanlar için kaynak ayırmak yerine tüm yükü kurumlarda çalışan veteriner hekimlerin üzerine bırakmışlardır."

"YEREL YÖNETİMLERE CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANMADI"

"Yerel yönetimlere konuya ilişkin kanun çıkarılmış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmamıştır. 30 gün sonra sahiplenilmeyenlerin ise ötanazi yapılarak öldürülmesi gündemdedir. Bu düşüncenin 2004 yılı öncesi sokaklarda yapılan itlaflardan hiçbir farkı yoktur."

ÖTENAZİYİ SADECE VETERİNER HEKİMLER GERÇEKLEŞTİREBİLİR

"Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir. Sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir."

‘YASA ÇIKSA DA ÖTENAZİ YAPMAYACAĞIZ’

"Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur," sözlerini kullandı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.