Vikingler dönemine ait ortalama 50 çok iyi korunmuş iskelet bulunmuş oldu

Danimarka'nın Aasum köyünde elektrik hattı yenileme çalışmaları sırasında yapılan kazılarda, Viking dönemine ait "olağanüstü iyi korunmuş" 50 iskelet bulundu. Arkeolog Michael Borre Lundo, bu bulguların bilimsel keşifler için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.

Danimarka'nın Aasum köyünde elektrik hattı yenileme çalışmaları sırasında gerçekleştirilen kazılarda, Viking dönemine ait yaklaşık 50 "olağanüstü iyi korunmuş" iskelet ortaya çıktı. Arkeologlar, bu bulguların tarih öncesi toplulukların yaşamlarını anlamak için önemli bir fırsat sunduğunu vurguluyor.

Danimarka'nın Odense kentine bağlı Aasum köyünde elektrik hattı yenileme çalışmaları sırasında yapılan kazılarda iskeletler ortaya çıktı. Arkeologlar, yaklaşık altı ay süren kazı çalışmaları sonucunda, 2 bin metrekarelik bir mezarlık alanında "olağanüstü iyi korunmuş" 50'ye yakın iskelet buldu.

Kazıyı yöneten arkeolog Michael Borre Lundo, "Bu bulgu oldukça heyecan verici çünkü çok iyi korunmuş iskeletler elde ettik," diye belirtti. Lundo, bu bulguların "bilimsel keşifler için yepyeni bir araç kutusu" sunduğunu ifade ederek, "Umarım tüm iskeletler üzerinde DNA analizi yapabiliriz," dedi.

Uzmanlar, kazıdan elde edilen verilerle Viking dönemine ait akrabalık, göç ve sosyal kalıpları incelemeyi ve DNA analizleri aracılığıyla yaşam öyküleri oluşturmayı planlıyor. Milattan sonra 793-1066 yılları arasında İskandinavlar olarak bilinen Vikinglerin, Avrupa'daki fetih ve ticaret faaliyetleriyle koloniler kurduğu biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.