Alman otomotiv devi Volkswagen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan fabrikasını, Çinli ortağı SAIC ile yaptığı anlaşma doğrultusunda sattığını açıkladı. Bu adım, şirketin son dönemde yaşadığı insan hakları ihlalleri baskısının ardından geldi. Sincan’daki fabrikasına yönelik gelen eleştiriler, Volkswagen’i zor durumda bırakmıştı.
FABRİKANIN DEVİR ANLAŞMASI VE ÇİN’DEKİ GÖRÜLEN BASKILAR
Volkswagen’in açıklamasına göre, Çinli ortakları SAIC, Sincan bölgesindeki fabrika ve test pistlerinin devri konusunda Shanghai Lingang Development Group'un iştiraki olan Shanghai Motor Vehicle Inspection Certification (SMVIC) ile anlaşmaya vardı. Anlaşmanın finansal detaylarına yer verilmese de, fabrikanın tüm çalışanlarının SMVIC tarafından devralınacağı bildirildi.
Bu karar, Çin pazarındaki düşen satışları artırma amacı taşıyor. Çin, Volkswagen için en büyük satış pazarı olmasına rağmen, bölgedeki insan hakları ihlalleri ve zorla çalıştırma iddiaları şirketin imajına büyük zarar vermişti.
İNSAN HAKLARI İDDİALARI SONRASI ALINAN ADIM
Şubat 2024'te Alman Handelsblatt gazetesi, Volkswagen’in test pistini inşa ettiği Sincan’daki Turpan şehrinde Uygurların zorla çalıştırıldığını iddia etmişti. Volkswagen, uzun süre fabrikanın faaliyetlerini sürdürmeyi savunsa da, artan baskılar sonucu bu fabrikayı elden çıkarmak zorunda kaldı.
ÇİN’DEKİ ELEKTRİKLİ ARAÇ STRATEJİSİ DEVAM EDİYOR
Volkswagen, SAIC ile olan işbirliğini 2040 yılına kadar uzatmayı kabul etti. Ortaklık kapsamında, 2030 yılına kadar 8 elektrikli ve hibrid araç dahil toplam 18 yeni modelin Çin pazarına sunulması hedefleniyor. Bu modellerin 15’inin sadece Çin için tasarlanacağı belirtiliyor. Volkswagen, Çin pazarındaki zorlukları aşmak için stratejisini tamamen elektrikli araçlara yönlendirmiş görünüyor.