Diess, bunun mümkün olan en iyi donanımı geliştirme meselesi olduğunu söyledi. Tıpkı Apple ve Tesla gibi, hareket Volkswagen işlemcilerini tanımlamada “daha yüksek yeterlilik” kazandıracak. Otomobil üreticisi çipleri kendileri üretmedi, ancak patentlere sahip olmak istedi. Şirketin yazılım bölümü Cariad, ilgili uzmanlığı geliştirmek için genişleyecekti.
Böyle bir hareket, VW’nin daha çevik, teknoloji meraklısı bir marka olma hedefinin anahtarı olabilir. Tesla, önceki otomobiller için standart NVIDIA donanımına güveniyordu, ancak Tam Otomatik Sürüş ve Otopilot’un nasıl gelişeceği üzerinde daha fazla kontrol sağlayan özel yongalara geçti. Benzer şekilde, Apple’ın artan performans avantajları da şirket içi işlemci tasarımına borçlu. Telefonları ve bilgisayarları başka birinin çip yol haritasına göre şekillendirmek yerine ideal ürün stratejisine uygun CPU’lar oluşturabilir.
Şirket 2025 veya daha sonrasına kadar sürücüsüz otomobilleri sahaya çıkarmayı planlıyor. Buna göre Volkswagen tasarım çalışmalarının sonuçlarını görmek için bir süre beklemeniz gerekecek. Yine de başarılı olursa, araç içi teknoloji stokuyla sınırlı olabilecek rakiplere göre bir avantaj iddia edebilir. Görünüşe göre VW her zamanki gibi sektörün önde gelen firmalarından olmaya devam edecek.
Moderna koronavirüs aşısı tüm dünyada kullanılır olacak: Sıcak gelişme