Vücuda B12 iğnesi kadar etkisi var! B12 depolarını böyle dolduran tek besin: Yerken bir damlasını bile israf e

Vücudun en çok gereksinim duyduğu vitaminlerden biri B12 vitaminidir. Bu vitamini dışarıdan takviyelerle almak da oldukça önemlidir. Dolayısıyla tükettiğimiz yiyeceklerde B12 vitamin olup olmadığına dikkat etmek çok daha iyi olacaktır. Bu yiyecek ise resmen B12 deposu. Yerken bir damlasını...

B12 eksikliği çeşitli birçok hastalığa yol açabiliyor. Dolayısıyla vücudun ihtiyacı olduğu bu vitamin dışarıdan takviyelerle güçlendirilmesi gereken bir vitamin olarak karşımıza çıkıyor. V12 eksikliği çoğu zaman kansızlık yaparken sinir sistemi hasarına da yol açabiliyor. Tüm bunlardan korunmak için ve vücudun ihtiyacı olduğu B12’yi sağlamak için hem yediklerimizi hem de içtiklerimize oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. İçerisinde bol miktarda B12 vitamini bulunan yiyecekler tükettiğimiz takdirde bu vitamin eksikliği karşısında ortaya çıkan olumsuzluklardan korunma ihtimaliniz daha fazladır.

B12 EKSİKLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR

CNN Türk'de yer alan habere göre B12 eksikliği yalnız kansızlığa değil aynı zamanda cilt renginde solukluk ulaşmaya, el ve ayaklarda uyuşmaya yol açabiliyor. Yorgunluk, unutkanlık, çabuk yorulma gibi problemlere de neden olan B12 eksikliğini gidermek adına ilaç şeklinde takviyeler satılıyor. Lakin bu takviyeler yerine doğal yollarla yediğimiz besinler yardımıyla B12 eksikliğinin önüne geçebiliriz.

Eğer ki B12 eksikliği yaşıyorsanız beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor demektir. Bu kapsamda B12 deposu olan besinleri ö önünüze dahil ederseniz adeta B12 iğnesi etkisi yaratabilirsiniz. Birçok besin kaynağından elde edilebilecek olan B12, çoğu zaman hayvansal gıdalarda vardır. Dolayısıyla bitkilerde bulunmayan B12, veganların kolaylıkla karşılayamayacağı bir vitamin olduğu için onların beslenmelerine çok daha dikkat etmesi gerekir.

B12 DEPOSU BESİNLER

B12’nin En çok bulunduğu besinler kırmızı et, süt yumurta gibi besinlerdir. Bunun yanı sıra en başta ciğer olmak üzere kırmızı et bir gül balık, süt, peynir, yoğurt kefir, yumurta bir yeri gül midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin, böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 içerir.

Bu besinler B12 açısından her ne kadar zengin olsa da tüketim miktarı oldukça önemlidir. Fazla tüketildiği takdirde kolesterol problemine yol açabilir. Örneğin 100 gram sığır beyni, insan vücudunun bir günlük kolesterol ihtiyacının 10 katı kadar kolesterol içerir. Dolayısıyla B12 kaynağı olarak çok sık tüketilmemesi önerilir. Bunun yanı sıra 60-70 gramlık orta boy bir yumurta bir günlük B12 vitamin ihtiyacının neredeyse yüzde 25-30’unu karşılar. Lakin günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 60’ını da ikisinde bulundurur. Bu kapsamda günlük B12 vitamin ihtiyacımızı yumurtadan karşılamak için her gün 4 adet yumurta yememiz gerekir fakat bu tüketim kolesterol değerlerini olumsuz yönde etkiler.

B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

B12 eksikliği vücutta bir çok emareye yol açar. Bunlardan en önemlisi ise sinir sistemi ve beyinde hasara yol açabilmektedir. Eğer kişinin B12 değeri düşükse depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra iştahsızlık, kabızlık ve kilo kaybı da görülen belirtilerden biridir. Eğer ki B12 eksikliği semptomları şiddetlenir ise el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma görülebilir. Tüm bunların yanı sıra B12 eksikliği kansızlığa ve anemiye yol açar.

BU BESİNLER B12 ZENGİNİ

ISPANAK

Hem ıspanak hem de ıspanak gibi yeşil sebzeler B12 barındıran yiyeceklerdir. Özellikle de vejetaryenler için alternatif seçeneklerdir.

YOĞURT

B12 Açısından en zengin gıdalardan biri yoğurttur.

PANCAR

Pancarın içerisinde bol miktarda demir, lif, potasyum ve B12 vitamini vardır. Eğer düzenli olarak pancar yemeği tüketirseniz hem saçlarınızda hem cildinizde sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

SÜT

Süt, B12 açısından en zengin kaynaklardan biridir. Günde 2 bardak süt tükettiğiniz takdirde günlük B12 ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.