WhatsApp tarafından tüm kullanıcılara iletilen gizlilik güncellemesi son günlerin en çok konuşulan konularından olurken Züheyra T. isimli bir Twitter kullanıcısı, güncellemenin neleri kapsadığını ve hukuki yönünü Twitter üzerinden inceledi.
"WhatsApp'ın dayattığı güncelleme "Zaten bütün verilerimiz ortada; WhatsApp da alsa ne olacak" diyerek geçiştirilebilecek bir mesele değil." ifadelerini kullanan Züheyra T, güncellemenin kapsadıklarını şöyle açıkladı: "Evet WhatsApp daha önce de verilerimizi depolayabiliyordu ancak kullanamıyordu. Kullanabilmesinin sonuçları ise çok sıkıntılı olacaktır. Öncelikle WhatsApp'ta paylaştığımız veriler yazılardan ibaret değil. Ses kayıtları, fotoğraflar, videolar, konum ve kişi bilgileri de paylaşıyoruz. WhatsApp aracılığıyla Facebook ve tüm bağlı kuruluşları, artık tüm bu verileri legal olarak işleyebilecek ve kullanabilecek. Bu ne anlama geliyor? En basitinden bu şirketler, sizin eşinize, sevgilinize veya yakın arkadaşınıza gönderdiğiniz özel, belki de uygunsuz fotoğraf ve videoları depolayıp ihtiyaç duyduğu zaman kullanabilecek. Altını çiziyorum, daha önce ne WhatsApp ne Facebook bunu yapamıyordu. Yakınlarımız evimizi daha kolay bulsun diye attığımız konumlar da artık Facebook ve bağlı kuruluşları tarafından yasal bir şekilde kullanılabilecek. Normalde sadece devletin kayıt altında tutabildiği bir bilgi olarak açık ikametgahlarımız, artık istemesek de Facebook sisteminde! Ses veya yüz tanıma ile giriş yaptığınız uygulamaları kullanmak artık daha riskli hale gelecek. Özellikle bankacılık ve telekomünikasyon hesaplarınıza, WhatsApp'ta paylaştığınız sayısız ses ve fotoğrafın işlenip taklit edilmesiyle ulaşılması teknik olarak çok daha kolay olacak. Gerekli kişileri bilgilendirmek için WhatsApp üzerinden gönderdiğimiz diğer bazı özel bilgi ve belgeler: IBAN, öğrenci belgesi, transkript, siyasi tercih göstergeleri, özellikle pandemide çocukların eğitim ve karakter bilgileri, avukata, doktora, diyetisyene gönderilen bilgiler. Bunca zamandır maruz kaldığımız veri işleme, asla bu kadar detaylı ve net değildi. Öyle ki, ileride WhatsApp görüşmelerimiz mahkemede, çok uluslu şirketlere yapacağımız iş başvurularında, marka okullar için almaya çalışacağımız kabullerde dahi "yasal şekilde" karşımıza çıkabilir. Bu veriler yalnızca http://facebook.com ile değil, tüm Facebook şirketleriyle paylaşılacak. FB da bu verileri üçüncü taraf şirketlerle paylaşabilecek. Yüz milyonlarca kişinin verilerini sızdırdığı için yargılanan Facebook, sizin tüm verilerinizi sizin onayınızla satabilecek."
"DEVLETİN WHATSAPP'I İŞLEMEKTEN MEN ETMELİ"
Söz konusu güncellemenin Avrupa Birliği üyesi ülkelerindeki kullanıcılar için geçerli olmadığını hatırlatan Züheyra T, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: "Sosyal Medya Yasası" olarak da bilinen kanun uyarınca Facebook gibi sosyal ağ sağlayıcılarının en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemesi gerekiyor. Facebook bu düzenlemeye de uymayacağını söyledi. Bu da Facebook’un Türkiye’de "hesap sorulabilir" olmasını engelliyor. Sonuç olarak Facebook ve dolayısıyla WhatsApp; - AB'deki kişisel veri mevzuatını dikkate alıp, sözleşmeyi AB üyelerine dayatmaz iken bizdeki benzer hukukî düzenlemeleri önemsemiyor. - Türkiye'ye temsilci atamayarak Türk hukuk sistemi dahilinde yargılanmasını çok zorlaştırıyor. Uzun lafın kısası, Facebook ve WhatsApp bizi müşteri olarak dahi önemsemiyor. Avrupa'ya çekemediği resti bize çekiyor ve "Ya verilerini kafama göre kullanmama izin ver, ya da verilerini de al git" diyor. Üzerine ekliyor: "Senin hukuk sistemine entegre olmak gibi bir niyetim yok." Çoğumuz iş, okul, aile vs. grupları sebebiyle WhatsApp ile tüm bağlarımızı koparamıyoruz. Bu nedenle devletin bu seçimi vatandaşa bırakmaması, anlaşmazlığın hukukî tarafı olması, WhatsApp'ı hukuksuzca ve adeta zorla alınan bu rızayla veri işlemekten men etmesi gerekir. WhatsApp açıkça verilerimizi depolayacağını, devletlerle ve "pazarlamaları" için diğer firmalarla paylaşabileceğini birçok yerde söylüyor. Hatta "hesabınızı silseniz dahi ihtiyacım olan verileri tutmaya devam ederim" diyor"