WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD ile yapılan anlaşma kapsamında serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndü.
ABD'nin gizli belgelerini ifşa eden WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange (52), 14 yıllık hukuk mücadelesini kazandı. Assange, İngiliz hükümetiyle yapılan savunma anlaşması kapsamında Belmarsh hapishanesinden serbest bırakıldıktan sonra ABD'nin Kuzey Mariana Adaları'nda hakim karşısına çıktı. Mahkeme, ABD casusluk yasalarını ihlal etmekten yalnızca bir kez suçunu kabul eden Assange'ın, İngiltere'deki hapishanede geçirdiği süre boyunca serbest bırakılmasına karar verdi.
Mahkeme kararının ardından serbest bırakılan Julian Assange, memleketi Avustralya'ya döndü. Assange, ülkeye gelişinin ardından ailesi tarafından Canberra havaalanında karşılandı. Havaalanında bekleyen taraftarlar, Assange'ı eşine sarılırken coşkuyla alkışladı. Assange'ın eşi Stella Assange, ülkeye gelişinin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek şunları söyledi: "Julian benden herkese çok teşekkür etmemi istedi. O burada olmak istedi. Ama onun neler yaşadığını anlamalısınız. "Zamana ihtiyacı var, iyileşmesi gerekiyor ve bu bir süreç" dedi.
ABD'ye iade edildi.
Assange tarafından kurulan WikiLeaks, suçlara ilişkin belgeler yayınladı. ABD adına casusluk yapmakla ve iadesini istemekle suçlanan Assange, 2012'de Londra'daki Ekvador büyükelçiliğine kaçtı. 2019'da tutuklanan Assange, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 2021'de Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine karar verdi, ancak Assange'ın avukatları 2022'de karara itiraz etti. ABD'nin 18 suçtan yargılamak istediği Assange, İngiltere'deki yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesine konuldu.
ABD hükümetiyle savunma anlaşmasına varan Assange'ın kendisine yöneltilen tek suçlamayı kabul ettiği kaydedildi..