WWF; Dünya yaban hayatı popülasyonu son 50 yılda yüzde 73’lük bir düşüş yaşadı

WWF'nin 2024 Yaşayan Gezegen Raporu, son 50 yılda yaban yaşamı popülasyonlarında %73'lük bir düşüş yaşandığını açıkladı. Rapor, iklim değişikliği ve habitat kaybının etkilerini vurgularken, COP16 konferansında acil eylem çağrısında bulundu.

Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan 2024 Yaşayan Gezegen Raporu'na göre, son 50 yılda dünya genelindeki yaban yaşamı popülasyonlarında yüzde 73'lük bir düşüş yaşandı. Rapor, bu durumun "felaket" boyutunda olduğunu vurgularken, doğa kaybı ve iklim değişikliği nedeniyle gezegenin bazı bölgelerinde tehlikeli bir dönüm noktasına yaklaşıldığını belirtiyor.

1970-2020 yılları arasında memeli, kuş, balık, amfibi ve sürüngen türlerinin ortalama yüzde 69 oranında azaldığı ifade edilen raporda, özellikle tropikal bölgelerdeki türlerin insan kaynaklı faktörler nedeniyle büyük tehdit altında olduğu belirtiliyor. İklim değişikliği, habitat kaybı ve kirlilik gibi etkenlerin bu düşüşün başlıca sebepleri olduğu kaydedildi.

WWF, BM'nin 21 Ekim'de Kolombiya'da düzenleyeceği COP16 konferansında, bu sorunlara karşı acil eylem çağrısı yaparak, hükümetlerin, özel sektörün ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Raporda, bu durumun dünya ekosistemlerinin dengesini tehdit ettiği, gelecekteki gıda güvenliği, su kaynakları ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.