X sosyal medya platformunun reklam yasağı kaldırıldı

Türkiye'de temsilci atamadığı için X platformuna verilen reklam yasağı, şirketin resmi bir muhatap belirlemesi ve İstanbul’da bir temsilcilik açmasıyla kaldırıldı. Bu karar, BTK'nın "X'e Reklam Verilmesinin Yasaklanması Kararının Kaldırılması" başlıklı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'de temsilci atamayan X sosyal medya platformuna verilen reklam yasağı, şirketin İstanbul'da resmi bir temsilci atamasının ardından kaldırıldı. Bu karar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, Twitter/X Corp. adlı sosyal medya sağlayıcısının, 04.05.2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un ek 4. maddesinin birinci fıkrasındaki temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmesi üzerine, 19.07.2023 tarihli ve 39225 sayılı reklam yasağı kararının kaldırıldığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, şirketin gerekli adımları attığını ve İstanbul'da bir temsilcilik açıldığını belirterek, reklam yasağı öncesinde planlanan bant daraltma yaptırımı konusunda ikazlar yaptıklarını söyledi. Konunun Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde gündeme geldiğini belirten Bakan Uraloğlu, şirketin Nisan ayı sonunda İstanbul'da bir şirket kurarak temsilci atadığını açıkladı.

X, ÜLKEDEKİ KAZANÇLARINDAN VERGİ ÖDEYECEK

X platformu, Türkiye'de bir temsilci atayarak vergi ödeyecek ve doğrudan yaptırımlara maruz kalabilecek. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, X'in tüzel kişi temsilcisini BTK'ya bildirildiğini ve böylece Türkiye'de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı sosyal medya sağlayıcılarının tamamının temsilci bildirdiğini söyledi. Karagözoğlu, yasa gereği sosyal medya şirketlerinin Türkçe başvurulara Türkçe yanıt vermesi ve kişilik hakları ile özel yaşamın gizliliğini ihlal durumunda 48 saat içinde yanıt vermesi gerektiğini hatırlattı. Bu yasa gereği, resmi muhataplık sürecini başlatan sosyal medya şirketleri, mahkeme tarafından hukuka aykırı bulunan içerikleri 24 saat içinde kaldırmakla yükümlüdür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.