Yandaş sendikadan toplu sözleşme hamlesi!

Diğer memur konfederasyonlarının itirazına karşın hükümetle yüzde 4+3 buçuk zamma imza atan Memur-Sen, şimdi de toplu sözleşme yasasının değiştirilmesi için bastırıyor. Memur-Sen’in önerisi gerçekleşir ve yasa değişirse...

Diğer memur konfederasyonlarının itirazına karşın hükümetle yüzde 4+3 buçuk zamma imza atan Memur-Sen, şimdi de toplu sözleşme yasasının değiştirilmesi için bastırıyor. Memur-Sen’in önerisi gerçekleşir ve yasa değişirse Türkiye Kamu-Sen ile KESK tamamen toplu sözleşme masasının dışında kalacak. Masada sadece Memur-Sen olacak. Yasaya göre zaten imza yetkisi olmayan iki konfederasyonun tek hakları olan “masada eleştiri hakkı'' da ortadan kalkacak. 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin zam oranlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmeleri 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası ile düzenleniyor. Bu yasaya göre toplu sözleşme görüşmelerine katılan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’nde en fazla üyeye sahip 3 konfederasyonun temsilcileri ile hizmet kollarındaki yetkili sendikaların temsilcileri bulunuyor. Şu anda zaten 11 hizmet kolunun tamamında Memur-Sen’e bağlı sendikalar yetkili olduğu için hizmet kollarındaki görüşmeleri Memur-Sen’e bağlı sendikalar yürütüyor. Zam oranlarının da belirlendiği toplu sözleşmenin geneline ilişkin görüşmelere ise üye sayıları en fazla 2. ve 3. sıradaki konfederasyonlar oldukları için Türkiye Kamu-Sen ile KESK de katılıp eleştirilerini dile getirebiliyor.

MUHATAP BULUNMUYOR
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, hükümete yakınlığıyla eleştirilerin muhatabı olan Memur-Sen ise şimdi de toplu sözleşme yasasının değiştirilmesini istiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “İşçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili olan konfederasyon dışında muhatap bulunmuyor. Ancak memurların toplu sözleşmesinde yetkili olmayanlar da yasanın merhametiyle masada oturabiliyorlar. Yetkili olmayanlar, kimseye hesap vermeyecekleri için alanı karıştırıyorlar. Bu düzenin değişmesi gerekiyor'' dedi. Son toplu sözleşmenin de “en başarılı toplu sözleşmelerden biri'' olduğunu savunan Yalçın, “Biz 11 hizmet kolunda yetkili olduğumuz halde tek başımıza hareket edemiyoruz. Yetkisiz olmanın verdiği rahatlıkla manipülasyon yapanlarla emeği ve alın terini korumak ne kadar mümkün'' diye konuştu. Yalçın, toplu sözleşme yasasının değişmesi gerektiğini savundu. Yalçın’ın önerisinin kabul edilmesi halinde şu anda yetkili konfederasyon Memur-Sen olduğu için Türkiye Kamu-Sen ile KESK toplu sözleşme masasının dışında kalacak. 11 hizmet kolunun tamamında da Memur-Sen’e bağlı sendikalar yetkili. Şu anda da hizmet kollarında toplu sözleşmeyi Memur-Sen’e bağlı sendikalar yürütüyor. Yasa değişirse zam oranlarının belirlendiği toplu sözleşmenin geneline ilişkin görüşmeleri de sadece Memur-Sen yürütecek.

SERT ELEŞTRİLERİN ODAĞI
Son görüşmelerde heyete Memur-Sen başkanlık yapmıştı. Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen’in tepki göstermesine karşın 2018 için yüzde 4+3 buçuk, 2019 için de yüzde 4+5 zamma imza attı. Eşbaşkanları toplantılara alınmadığı için görüşmelere katılmama kararı alan KESK de bu zamma tepki gösterdi. Ayrıca hükümetin 2018 için yüzde 3.5+3.5 önerisini, “müzakereye yakın imzaya uzağız'' diyerek reddeden Memur-Sen’in, geceyarısı yarım puanlık artışı kabul etmesi de çok tartışılmıştı. Türkiye Kamu-Sen ile KESK, Memur-Sen’e sert eleştirilerde bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Elektronik devi iflas etti, 3000'e yakın mağazası kapanıyor!
Milyonlarca emekliye kötü haber geldi!: Temmuz ayında düşük zam alınacak!
Prof. Dr. Emre Alkin dövizi serbest bırakın diye seslenerek kur uyarısı yaptı!
Ticaret Bakanlığı'ndan tavuk eti ihracat kısıtlaması: Fiyatlar düşecek mi?
Sivas'ta Kurban Bayramı için kesim fiyatları belli oldu: İşte 2024 kurbanlık güncel fiyatlar