Yapay zeka aracı çalışanların ne zaman işten ayrılacağını tahmin ediyor

Yapay zeka aracı , yöneticilerin personele, ayrılmalarını engellemek için hedefli destek sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla Japon araştırmacılar tarafınca geliştirildi. Bir şirketin çalışanları hakkında, katılım kayıtlarından yaş ve cinsiyet gibi kişisel bilgilere kadar veriler toplar.

Japon araştırmacılar tarafından geliştirilen yapay zeka aracı, yöneticilerin personeli ayrılmalarını engellemek için hedefli destek sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu araç, bir şirketin çalışanları hakkında yaş ve cinsiyet gibi kişisel bilgilerden katılım kayıtlarına kadar geniş veri setleri toplar. Tokyo Şehir Üniversitesi'nden Profesör Naruhiko Shiratori liderliğindeki bir startup tarafından geliştirilen bu araç, ayrıca şirketten ayrılan veya izin alan çalışanlara ilişkin verileri analiz ederek her şirket için bir ayrılma modeli oluşturur.

Medya eğitimi uzmanı Shiratori, AFP'ye verdiği demeçte, verilerin yeni işe alınan kişilerle birlikte beslendiğinde, hangi çalışanların ayrılma riskiyle karşı karşıya olduğunu "yüzdelik puanlarla" tahmin edebildiğini belirtti. Aracın test aşamasında olduğunu ve her bir şirket için bir model oluşturduklarını açıkladı.

Shiratori ayrıca, patronların sonuçları "yüksek riskli çalışana, kendisi için şok edici olabilecek ham bir sayı göstermeden söylemek için kullanabileceklerini" ifade etti. Ancak yapay zekanın bazı zorluklarla karşılaşabileceğini söyleyen Shiratori, şirketin destek sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Yapay zeka aracının oluşturulması için araştırmacılar, önceki çalışmaları temel alarak okulu bırakma olasılığı olan öğrencilerin özelliklerini tahmin etmek için yapay zekayı kullanmışlardı. Şimdi ise aracın, iş görüşmelerinden elde edilen bilgilerin yanı sıra kişilerin özelliklerini ve kişisel geçmişlerini analiz ederek yeni işe alınanlar için uygun atamalar önermesini sağlayacak şekilde yükseltme yapılması planlanıyor.

Japonya'daki firmalar her yıl geleneksel olarak aynı zamanda mezunları işe alıyor, ancak hükümet verilerine göre, üniversiteden yeni işe alınan yaklaşık her on çalışandan biri bir yıl içinde işinden ayrılıyor. Çalışma Bakanlığı'na göre ise yaklaşık yüzde 30'u üç yıl içinde şirketten ayrılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.