"Yapay zeka " ilk kurbanlarını aldı

Avrokratik jargonu rekor bir hızla işleyebilen yüksek teknolojili makineler, AB için çalışan yüzlerce tercümanın yerini alarak çok dilli Brüksel kurumları arasındaki en büyük ve en eski departmanlardan birini ortadan kaldırdı. İşte detaylar...

AB ÇEVİRMENLERİNİN GELECEĞİ

YENİ TEKNOLOJİ, YENİ DÖNEM

AB'deki tercümanlar, geleneksel yöntemlerin yerini giderek yapay zeka tabanlı çeviri araçlarına bırakırken, bu değişimin sadece başlangıç olduğunu düşünüyorlar.

YENİ ARACLAR, İNSANLARIN YERİNİ ALABİLİR

AB'nin karmaşık yapısı gereği, her resmi metin 24 dilde çevrilmelidir ve bu da tercümanların AB'nin temel taşlarından biri olmasını sağlar. Ancak makine çevirisi kullanımının artmasıyla, tercümanların sayısında %17'lik bir azalma yaşandı.

ZAMAN KAZANDIRAN TEKNOLOJİ

Makine çevirisi, tercümanların zamanını önemli ölçüde tasarruf ettirirken, onlara daha fazla gerçek çeviri yapma fırsatı sunuyor. Bu, tercümanların artık eski, zaman alıcı yöntemlere vakit ayırmak zorunda kalmadıkları anlamına geliyor.

İNSAN UNSURU HÂLÂ ÖNEMLİ

Çevirmenler, teknolojinin yardımcı olduğu ancak insan unsurunun esas olmaya devam ettiği konusunda hemfikir. Makine çevirisi çevirmenlere destek olabilir ancak onların yerini alamaz.

DİJİTALLEŞME SÜRECİ

AB, çeviri işini daha etkili hale getirmek için dijitalleşme sürecine girdi. Gelişmiş yapay zeka araçları, daha az personelle daha fazla çeviri yapılmasına olanak tanıyor.

MADDİ SONUÇLAR

Makine çevirisinin artması, çevirmenlerin iş yükünü artırırken, aynı zamanda dış kaynak kullanımını da arttırdı. Bu da çeviri maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.

GELECEKTE NE OLACAK?

AB çevirmenleri, dijitalleşme sürecinin işlerini değiştireceğini kabul ediyorlar ancak sosyal medyanın artan kullanımının yeni fırsatlar yaratabileceğini umuyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.