Yapay zekâ mühendisleri tüm dünyada karaborsa

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, yazılım mühendisi ihtiyacının giderek arttığı belirtiliyor. Kariyer.net'in araştırmasına göre Türkiye'de 90 bin civarında yazılımcı açığı bulunuyor.

TEKNOLOJİDEKİ HIZLI GELİŞMELERE RAĞMEN YAZILIMCILARIN YETERSİZLİĞİ

Türkiye'de yaşanan 90 bin civarındaki yazılımcı açığına dikkat çeken araştırmalar, işletmelerin nitelikli eleman bulmakta zorlandığını ortaya koyuyor.

YURTDIŞINA YAZILIMCILARIN GÖÇÜ ARTIYOR

The Economist'e göre 2021'de 30 bin yazılımcının yurtdışına göç etmesi, yazılımcı göçünün Türkiye'de de bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Bu durum, özellikle veri bilimcisi ve yapay zekâ mühendisi gibi yeni teknolojilerde yetişmiş eleman açığını daha da artırıyor.

YENİ TEKNOLOJİLERDEKİ ELEMAN AÇIĞI GİRİŞİMLERİNİN ÖNÜNÜ TIKIYOR

Pandemi ile hız kazanan dijitalleşme, front-end ve back-end yazılımcılığın yanı sıra diğer alanlarda da eleman ihtiyacını arttırıyor. Ancak bu alandaki uzmanlıkların Türkiye'de henüz gelişmekte olduğu göz önüne alındığında, işletmeler yetişmiş eleman bulmakta zorluk çekiyor. Özellikle finansal teknolojiler, telekom, e-ticaret ve oyun sektöründe yaşanan bu durum, girişimlerin büyüme hızını etkiliyor.

YAZILIM MEZUNLARININ İŞ BULMA ORANI YÜKSEK

Workintech mezunlarının ilk 6 ayda yüksek iş bulma oranlarına ulaştığını belirten Türkkan, yazılımcı açığının, yazılım bilgisine sahip kişilerin hızlı bir şekilde iş bulmalarını sağladığını ifade ediyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve temel eğitim seviyesiyle, dünya genelinde yazılımın önemli bir bölümünü oluşturan gençlere sahip olduğunu söylüyor.

YAZILIM EĞİTİMİ İLE YAZILIMCILAR YETİŞTİRİLİYOR

Workintech, yazılımcı açığını kapatma misyonu ile gençlere yazılım eğitimi vererek, sektörde yetişmiş eleman sayısını artırmayı hedefliyor. Türkiye genelinde 25 binden fazla başvuru alan Workintech programları, gençleri teknoloji alanına kazandırmayı ve iş dünyasına kazandırdığı profesyonellerle sektördeki açığı kapatmayı amaçlıyor. Programlar online olduğu için Türkiye'nin her yerinden katılım mümkün oluyor.

YAZILIMCILARIN YÜKSEK MAAŞ ALMA POTANSİYELİ

Hızla büyüyen yazılım sektörü, yazılımcı maaşlarını da arttırıyor. Başlangıç seviyesinde bir yazılımcının ortalama 40 bin TL ile işe başladığı belirtilirken, belirli bir deneyim seviyesine ulaşan yazılımcıların 100 bin TL'nin üzerinde maaş alabildiği ifade ediliyor. Türkiye'de ve dünya genelinde gençler arasında en gözde mesleklerden biri olarak öne çıkan yazılım, kariyer ve maaş avantajlarıyla dikkat çekiyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Huawei, yeni akıllı güneş gözlüğünü piyasaya sürmeye hazırlanıyor! Tam 11 saat pil ömrü var
Youtube'u açanlar artık o butonla karşılaşacak: Sadece Premium kullanıcılar faydalanabilecek!
Oyun dünyasında RTS nedir?
Shadow Robot Company'den Devrim Niteliğinde Robotik El: İnsan Elinden %50 Daha Büyük!
Bilim insanları duyurdu: Dünya'nın içindeki bir gezegen keşfedildi