Yapay zeka teknik direktör gibi Liverpool'un taktiklerini icra edebiliyor!

Liverpool'un Google DeepMind tarafından geliştirilen yapay zeka asistanı TacticAI ile taktik çalışmaları yaptığı ortaya çıktı. Bu işbirliği, kulübün rakiplerine karşı oyun stratejilerini geliştirmesine yardımcı olabilir.

Google DeepMind tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka asistanının, İngiltere Premier Lig'in güçlü ekiplerinden Liverpool'un taktiklerine destek olduğu bildiriliyor. Futbol takımlarının oyun analizlerinde makine öğrenimi teknolojisini kullanması sıra dışı değil, ancak Liverpool'un bu alanda diğer kulüplerden bir adım önde olduğu belirtiliyor. Kulüp ve DeepMind arasındaki üç yıllık ortaklık sonucunda TacticAI adı verilen bu yapay zeka asistanı geliştirildi.

TACTICAI NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Sistem, köşe vuruşlarını analiz ederek, topun oyun dışına çıkması sonrasında verilen set oyunlarını çalışıyor ve rakip takıma köşe vuruşlarından gol atma şansı sağlıyor. Bu tür vuruşlar ve oyuncuların kale yakınındaki hareketleri, forvet oyuncularının atak gücü ve savunmanın direnci gibi faktörlere bağlı olarak detaylı bir planlama gerektirir. Köşe vuruşunu yapan oyuncunun topu nereye yönlendireceği genellikle rakip savunmanın zayıf noktalarına göre belirlenir.

7176 KÖŞE VURUŞUNDAN ELDE EDİLEN VERİLERLE EĞİTİLDİ

TacticAI, 2020'den 2021'e kadar Premier Lig sezonunda kullanılan 7176 köşe vuruşu verisi üzerinde eğitilmiştir.

YÜZDE 78 DOĞRU TAHMİN EDİYOR

Tahmine dayalı ve üretken yapay zeka olan TacticAI, topun gideceği yeri tahmin etmeyi başardı ve bu konuda oldukça başarılıydı; zamanın %78'inde doğru tahminde bulundu.

"SPORDA DEVRİM YARATMA POTANSİYELİ"

DeepMind tarafınca yapılan basın açıklamasında, "TacticAI'yi çok uzun bir araştırmanın parçası olarak Liverpool'un uzmanlarıyla birlikte geliştirdik ve değerlendirdik. TacticAI'nin önerileri, insan uzman değerlendiriciler tarafından uygulamada görülen taktiksel düzenlere göre yüzde 90 oranında tercih ediliyor. TacticAI, yardımcı yapay zeka tekniklerinin oyuncular, antrenörler ve taraftarlar için sporda devrim yaratma potansiyelini ortaya koyuyor," ifadeleri kullanıldı.

DeepMind, TacticAI'nin becerilerinin köşe vuruşlarından daha geniş bir oyun yelpazesine uygulanabileceğini belirtti. Şirket, bu teknolojinin tüm duran toplar ve hatta genel oyun stratejileri için kullanılabileceğini ifade etti.

Google DeepMind'da araştırma görevlisi olan Petar Velickovic, bu teknolojinin futbol, hokey veya basketbol gibi spor dallarında da kullanılabileceğini belirtti.

Velickovic MIT Technology Review'a verdiği demeçte, "En iyi kulüpler her zaman bir avantaj ararlar ve bence sonuçlarımız bu gibi tekniklerin ileride modern futbolun bir parçası haline geleceğini gösteriyor. Oyuncular arasındaki ilişkileri modellemenin faydalı olacağına inandığınız ve bir veri kaynağına sahip olduğunuz takım tabanlı bir spor olduğu sürece, bu uygulanabilir," sözlerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Tesla sürücülerinden şarj süresini hızlandırmak için ilginç yöntem: ıslak havlu kullanıyorlar!
WhatsApp'a yeni güncelleme geliyor: Baştan aşağı değişiyor!
Güneş fırtınası geliyor: Elektrik şebekeleri ve iletişim ağları etkilenecek!
Yapay zeka ölü insanları taklit ediyor: Psikolojik etkisi yıkıcı olabilir!
Aşırı tuz kullanımına dikkat: Mide kanserine yakalanabilirsiniz!