ManpowerGroup'un yayımladığı "2024 İş Gücü Trendleri Raporu"nda belirtilen 14 temel trend özetle şu şekilde:
Yeniden beceri geliştirme ile nesiller arası farkı kapatmak: Emekli olan baby boomerların bilgi kaybı ve Gen Z'nin güncellenmiş becerilere yönelmesi nedeniyle çok yönlü kabiliyet zorlukları ortaya çıkıyor.
Bugünün ve geleceğin iş gücü kadınlardan beslenecek: Küresel olarak, kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi.
DEIB, inovasyon ve yaratıcılık için bir katalizör: Çeşitliliği, eşitliği, kapsayıcılığı ve aidiyeti teşvik etmek (DEIB), iş stratejilerinin temel bir parçası haline geldi.
Kullanılmayan göçmen yeteneği eleştiri bir kaynak: Artık işverenler, küresel göçmenleri ve göçmen beceri havuzlarını değerli bir kaynak olarak kabul ediyor.
İnsanları yapay zekânın merkezine koymak: Yapay zekânın işyerini yeniden şekillendirmesi, işçilerin becerilerini ve refahını etkileyen yenilikçi yöntemlere öncülük ediyor.
Yapay zekâ, yok ettiklerinden daha fazla iş yaratacak: Yapay zekâ, teknik bilgi ve mesleki artırma fırsatı olarak değerlendirilmeli.
İnsan potansiyelini ve gelişmiş teknolojiyi yönlendirmek: Şirketler doğru insan ve teknoloji kombinasyonuna odaklanmalı, işyeri kültürünü güçlendirmeli ve liderlik geliştirmelidir.
İnsan gücüyle yeşil geçiş: Yeşil işlerin talebi artarken, şirketler net sıfır stratejilerini uygulayacak becerilere sahip çalışanlara duyuyor.
Sürekli dönüşümü kusursuz hale getirmek: İnsan öncelikli dönüşümü rehberlik etmek, iş dünyasının sorumluluğunda.
Ülke Kıyıları (Onshore) - Yakın Kıyı (Nearshore) - Kıyıdan Uzak (Offshore): Şirketler çeşitli tedarikçi ağları ve kabiliyet toplulukları oluşturarak gelecekteki kesintilere hazırlık yapmalı.
Ücret dengeyi bulmak: İşverenler, kabiliyet getirmek için çekici maaşlarla sürdürülebilir bir büyüme arasında doğru dengeyi bulma zorluğu yaşamaktadır.
Ben Ekonomisi: Çalışanların beklentileri ile işverenlerin istekleri arasında giderek artan bir fark bulunuyor.
Gen Z, işyeri kültürünün geleceğini şekillendiriyor: Gen Z'nin etkisiyle, mental sağlığı ön plana çıkaran bir "kültür devrimi" ve yeni hiyerarşi ortaya çıkıyor.
Çalışan deneyimini bireysel ihtiyaca göre şekillendirme: Çalışanlar, yarar paketlerinden yapay zekâ destekli beceri eğitimine kadar her şeyde daha büyük özelleştirme bekliyor.