Yapay zeka, yok ettiği iş alanlarının yerine yeni iş fırsatları oluşturacak

İş dünyasındaki evrimi öngören ManpowerGroup, "2024 İş Gücü Trendleri Raporu"nu paylaştı. Rapor yapay zeka kullanımına ilişkin ilginç veriler sağladı. Dikkat çeken raporun detayları...

ManpowerGroup'un yayımladığı "2024 İş Gücü Trendleri Raporu"nda belirtilen 14 temel trend özetle şu şekilde:

  1. Yeniden beceri geliştirme ile nesiller arası farkı kapatmak: Emekli olan baby boomerların bilgi kaybı ve Gen Z'nin güncellenmiş becerilere yönelmesi nedeniyle çok yönlü kabiliyet zorlukları ortaya çıkıyor.

  2. Bugünün ve geleceğin iş gücü kadınlardan beslenecek: Küresel olarak, kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi.

  3. DEIB, inovasyon ve yaratıcılık için bir katalizör: Çeşitliliği, eşitliği, kapsayıcılığı ve aidiyeti teşvik etmek (DEIB), iş stratejilerinin temel bir parçası haline geldi.

  4. Kullanılmayan göçmen yeteneği eleştiri bir kaynak: Artık işverenler, küresel göçmenleri ve göçmen beceri havuzlarını değerli bir kaynak olarak kabul ediyor.

  5. İnsanları yapay zekânın merkezine koymak: Yapay zekânın işyerini yeniden şekillendirmesi, işçilerin becerilerini ve refahını etkileyen yenilikçi yöntemlere öncülük ediyor.

  6. Yapay zekâ, yok ettiklerinden daha fazla iş yaratacak: Yapay zekâ, teknik bilgi ve mesleki artırma fırsatı olarak değerlendirilmeli.

  7. İnsan potansiyelini ve gelişmiş teknolojiyi yönlendirmek: Şirketler doğru insan ve teknoloji kombinasyonuna odaklanmalı, işyeri kültürünü güçlendirmeli ve liderlik geliştirmelidir.

  8. İnsan gücüyle yeşil geçiş: Yeşil işlerin talebi artarken, şirketler net sıfır stratejilerini uygulayacak becerilere sahip çalışanlara duyuyor.

  9. Sürekli dönüşümü kusursuz hale getirmek: İnsan öncelikli dönüşümü rehberlik etmek, iş dünyasının sorumluluğunda.

  10. Ülke Kıyıları (Onshore) - Yakın Kıyı (Nearshore) - Kıyıdan Uzak (Offshore): Şirketler çeşitli tedarikçi ağları ve kabiliyet toplulukları oluşturarak gelecekteki kesintilere hazırlık yapmalı.

  11. Ücret dengeyi bulmak: İşverenler, kabiliyet getirmek için çekici maaşlarla sürdürülebilir bir büyüme arasında doğru dengeyi bulma zorluğu yaşamaktadır.

  12. Ben Ekonomisi: Çalışanların beklentileri ile işverenlerin istekleri arasında giderek artan bir fark bulunuyor.

  13. Gen Z, işyeri kültürünün geleceğini şekillendiriyor: Gen Z'nin etkisiyle, mental sağlığı ön plana çıkaran bir "kültür devrimi" ve yeni hiyerarşi ortaya çıkıyor.

  14. Çalışan deneyimini bireysel ihtiyaca göre şekillendirme: Çalışanlar, yarar paketlerinden yapay zekâ destekli beceri eğitimine kadar her şeyde daha büyük özelleştirme bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.