Oxford Üniversitesi'nde yapılan son araştırma, yapay zekanın insanlığı ele geçirme endişelerinin gerçekleşmesinin, insan beyninin bilgi öğrenme sürecindeki temel farklar nedeniyle daha uzak bir gelecekte olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, insanlar bir şeyi bir kez gördükten sonra öğrenirken, yapay zekanın aynı bilgi üzerinde yüzlerce kez eğitilmesi gerekiyor. Bu farklılık, insanların sahip oldukları bilgiye müdahale etmeden yeni bilgiler öğrenebilme yeteneğiyle de bağlantılı. Yapay zeka, insanlardan çeşitli görevlerde daha üstün performans gösterebilirken, bu yeteneği kazanması uzun zaman alıyor. İnsanlar yeni bir deneyimi tek bir örneğinden öğrenebilirken, yapay zekanın yüzlerce örneğe maruz kalması gerekiyor. Araştırmacılar, beyindeki nöronların davranış değişikliğini anlamaya çalışarak, bu farklı öğrenme dinamiklerini keşfetmeye yönelik önemli bir adım atmış durumda. Bu bulgular, gelecekte yapay zeka alanında daha etkili bilgisayarlar geliştirmenin kapısını aralayabilir.
YAPAY ZEKANIN İNSANLIĞI ELE GEÇİRMESİ KORKULARI, DAHA UZAKTA OLABİLİR
Oxford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, bilim insanları yapay zekanın insanlığı ele geçirmesi endişelerinin, önce düşündüğümüzden daha uzak bir gelecekte gerçekleşebileceğini belirtiyor.
BEYİNİN BİLGİYİ ÖĞRENME YETENEĞİNİN MİMARİSİ
Araştırma, insan beyninin bilgiyi makinelerden temelde farklı ve daha etkili bir şekilde öğrendiğini ortaya koyuyor. İnsanlar, bir şeyi bir kez gördükten sonra öğrenebilirken, yapay zekanın aynı bilgi üzerinde yüzlerce kez eğitilmesi gerektiği vurgulanıyor.
İNSANLARIN SAHİP OLDUĞU BİLGİYE MÜDAHALE ETMEDEN YENİ BİLGİLER ÖĞREME KABİLİYETİ
Araştırma sonuçlarına göre, insanlar sahip oldukları bilgiye müdahale etmeden yeni bilgiler öğrenebilme yeteneğine sahiptir, bu da yapay zekadan farklı bir avantaj sağlar.
YAPAY ZEKANIN EĞİTİLMESİNİN ZAMAN ALICI OLMASI
Yapay zeka, bir dizi görevde insanlardan daha üstün performans gösterebilir; ancak araştırmaya göre, yapay zekanın bu yeteneği kazanması uzun zaman alır.
YÜZLERCE ÖRNEĞE MARUZ KALMA ZORUNLULUĞU
İnsanlar yeni bir deneyimi tek bir örneğinden öğrenebilirken, yapay zekanın yüzlerce örneğe maruz kalması gerektiği belirtiliyor. Bu, insan öğrenme sürecinden farklı bir dinamik sergiler.
BEYİNDEKİ NÖRONLARIN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ
Araştırmacılar, beyindeki nöronların davranışlarının nasıl değiştiğini açıklayan denklem setlerine odaklanarak bu konuda daha derinlemesine bir anlayış elde etmeye çalıştılar.
YENİ BİLGİSAYARLARIN GELİŞTİRME POTANSİYELİ
Çalışmanın ilk yazarı Dr. Yuhang Song, mevcut bilgisayarların biyolojik beyinden temelde farklı çalıştığını belirterek, ancak bu araştırmadan elde edilen bilgilerin yeni bilgisayarlar geliştirme potansiyeline işaret ettiğini ifade ediyor.