Yapı Kredi, Türkiye'nin hızla gelişen girişimcilik ekosistemine önemli bir katkı sağlamak amacıyla Yapı Kredi Portföy FRWRD Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu (GSYF) hayata geçirdi. 10,2 milyon dolar değerindeki bu fon, dijital teknoloji alanında faaliyet gösteren olgun girişimlere yatırım yapmayı hedefliyor. Banka, bu girişimlere yalnızca finansal destek vermekle kalmayıp, aynı zamanda onlarla stratejik ortaklıklar kurarak dijital dönüşüme katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yapı Kredi, gelecekte girişim ekosistemine daha fazla kaynak sağlamayı ve bu alanda önde gelen aktörlerden biri olmayı planlıyor.
Fonun tanıtım etkinliğinde konuşan Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, bankanın sadece kendi fonlarıyla değil, diğer fonlarla da ortak yatırım yapma hedefinin altını çizdi. Erdoğan, "2025'e kadar daha büyük hedeflere ulaşmayı ve ikinci, üçüncü fonları da hayata geçirmeyi planlıyoruz," diyerek gelecekteki büyüme planlarına vurgu yaptı. Ayrıca, girişimlerle finansal hizmet entegrasyonu konusunda da iş birliği yapmayı önemsediklerini belirtti. Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker ise bireysel emeklilik fonlarının girişim sermayesi fonlarına ilgisinin arttığını, bu alana önümüzdeki dönemde 2 milyar TL’lik yeni kaynak beklediklerini ifade etti. Lansmana ayrıca Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcıları Serkan Ülgen ve Yakup Doğan da katıldı.
Erdoğan, yatırım sürecinde değerlendirilen 10'dan fazla girişim olduğunu belirterek, önümüzdeki 3 yıl içinde bu sayıyı yüzlere çıkarmayı hedeflediklerini ve girişimcilik ekosisteminde güçlü bir oyuncu olmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca, sadece kendi sermayeleriyle değil, diğer fonlarla birlikte de yatırımlar yaparak, bir girişime tek başına yatırım yapmaktan çok, çeşitli fonlarla ortak olmayı daha sağlıklı bulduklarını dile getirdi. Banka, girişimlerle iş birlikleri geliştirmeyi, kendi platformlarına entegre etmeyi ve örneğin FaturaLab ile olduğu gibi tedarikçi finansmanı gibi ürünler sunmayı planlıyor. 10,2 milyon dolarlık fonun bu yıl içinde yarısından fazlasının kullanılacağı, ardından 2025'te bu rakamın üzerine çıkılarak ikinci ve üçüncü fonların da kurulabileceği belirtildi.
Yapı Kredi Portföy Genel Müdürü Müge Peker de, 2019'dan bu yana girişim sermayesi fonlarına (GSYF) olan ilginin arttığını ve bunda kurumlar vergisi avantajı ile AR-GE indiriminin önemli rol oynadığını ifade etti. Emeklilik fonlarının uzun vadeli, sürdürülebilir getiri hedefleyen yatırımlar olduğuna dikkat çeken Peker, emeklilik fonlarının GSYF'lere yaptığı yatırımların arttığını belirtti. Standart fonlarda portföyün en az yüzde 1'inin, OKS'de ise yüzde 10'unun girişim sermayesi yatırımlarına ayrılmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Mevcut rakamlara göre, GSYF'lere bireysel emeklilik fonlarından 5 milyar liralık bir kaynağın aktarıldığını ve sektörün yüzde 40 büyüme öngörüsüyle önümüzdeki dönemde 2 milyar liralık yeni kaynağın daha bu alana aktarılacağını ifade etti.