Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'deki yargı sürecine yönelik yapılacak yeni düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle birlikte, Türkiye'de yargı süreçlerinde önemli değişiklikler yaşanacak. Bu değişikliklerin başında, "haksız tahrik indirimi" ile ilgili yapılacak düzenlemeler ve duruşma erteleme sürelerinin kısaltılması geliyor.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ
Adalet Bakanı Tunç, son dönemde özellikle kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında gündeme gelen ve kamuoyunun tepkisini çeken "haksız tahrik indirimi" konusunda bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Tunç, Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) ilgili maddede yapılacak değişikliklerle haksız tahrik indiriminin oranlarının yeniden değerlendirileceğini söyledi. Bu indirimlerin, özellikle kadın cinayetleri ve şiddet davalarında, toplumda infial yaratacak şekilde uygulanmaması için daha dikkatli bir yaklaşım sergilenecek.
HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ NEDİR?
TCK'nın "Haksız tahrik" başlıklı 29'uncu maddesinde, "haksız fiilin meydana getirdiği şiddet altında suç işleyen kişiye, ağırlaştırılmış müebbet yerine 18 ila 24 yıl, müebbet hapis yerine ise 12 ila 18 yıl arasında hapis cezası" verilmesi öngörülüyor. Diğer durumlarda ise cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirilmesi söz konusu olabiliyor. Bakan Tunç, bu düzenlemeyi yeniden ele alacaklarını belirtti.
DURUŞMALARIN SÜRELERİ KISALACAK
Yargı reformu kapsamında yapılacak bir diğer önemli düzenleme ise yargılama süreçlerinin hızlandırılması olacak. Adalet Bakanı Tunç, duruşmaların iki aydan fazla ertelenemeyeceğini açıkladı. Bu yenilikle birlikte, yargılama süreçlerinin daha hızlı işlemesi hedefleniyor. Ayrıca, istinaf mahkemelerinin altı aydan fazla sürmemesi gerektiğini belirten Bakan Tunç, aile hukukuna dair davaların uzun sürdüğünü ve bu sürecin hızlandırılmasının gerektiğini vurguladı.
İSTİNAF SÜREÇLERİ HIZLANACAK
İstinaf mahkemelerinin karar verme süresinin altı aya kadar sınırlanması da yargı reformunun bir parçası. Bakan Tunç, özellikle uzun süren davaların sona erdirilmesi amacıyla istinaf sürecinde hızlandırma çalışmalarının yapılacağını ve bu konuda hedef süre uygulamaları getirileceğini belirtti. Ayrıca, hâkim ve savcılar için disiplin süreçlerinin daha etkin hale getirileceği ifade edildi.