Yargıtay'da O Koltuk Değişti: Yeni Başkandan Kritik Can Atalay Mesajı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde Mustafa Kurtaran, başkanlık seçimlerini kazanarak 177 oy aldı. Kurtaran, "Artık operasyonel kararlar çıkmayacak" diyerek dairenin karar süreçlerini daha kolektif bir yaklaşımla yürütme sözü verdi.

YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE MUSTAFA KURTARAN KAZANDI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay kararını uygulamadığı gerekçesiyle eleştirilen bir süreçten geçerken, daire başkanlığı seçimlerini tamamladı. Daire Başkan Vekili Hakan Yüksel ile üyesi Mustafa Kurtaran’ın aday olduğu seçimler, 47 tur sonunda Mustafa Kurtaran’ın 177 oyla başkan seçilmesiyle sonuçlandı. Hakan Yüksel 112 oy aldı, 20 oy ise boş veya geçersiz sayıldı.

Önceki başkan Muhsin Şentürk'ün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmesi nedeniyle daire başkanlığı, 5 Haziran 2024'ten beri boştu. Kurtaran’ın başkanlığı, Yargıtay üyelerine yönelik verdiği mesajların etkili olduğu belirtiliyor. Kulislerde, Kurtaran’ın "Artık bu daireden operasyonel kararlar çıkmayacak. Önemli dosyaları dairenin tüm üyeleriyle oturup birlikte karar vereceğiz. Özel heyetler kurmayacağız" ifadeleriyle destek aradığı iddia ediliyor.

Bu sözlerin, AYM’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik hak ihlali kararına atıf yaptığı ifade ediliyor. Daha önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM'nin bu kararlarını uygulamamakla eleştirilmişti. Kurtaran’ın, Can Atalay heyetine alınmayan bir üye olması ve eleştirilerini sert bir dille ifade etmesi dikkat çekiyor.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, terör, darbe ve casusluk gibi kritik suçların temyiz aşamasına bakıyor ve verdiği kararlar kesin nitelik taşıyor.

ANKARA ADLİYESİ'NDE GÖREVDEN ALMA

Öte yandan, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Ankara Adliyesi’nde önemli bir görevden alma işlemi gerçekleştirdi. Ayhan Bora Kaplan davasında verilen kararlarla ilgili itirazlara bakan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, geçici görevle Yargıtay Savcılığına atandı. Şatır, Kaplan davasında tahliye talebi reddedilen 4 sanığın tahliyesine karar vermişti. Bu durum, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda rahatsızlık yaratmış ve HSK’ya bildirilmişti. Şatır’ın görevden alınmasının ardından emekliye ayrılacağı öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.