Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında Yargıtay’ın ise 2018 yılında verdiği kararlara dayanan mahkeme boşanmış bir kadının kızına kendi soyadını vermesine karar verdi.
AYM, 2015 yılında verdiği bir kararla kocasından boşanmış kadının velayetini aldığı çocuğuna kendi soyadını vermesinin önünü açmıştı. Yargıtay da 9 Nisan 2018'de bu yönde bir karar vermişti.
Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ‘ın haberine göre yaşanan içtihat değişikliğinin ardından ilk karar Ankara’da çıktı. 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada annenin avukatı Şenal Sarıhan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda mahkemenin 2012’de verdiği ret kararının kaldırılmasını ve davanın kabul edilmesini talep etti.
Yargıç Selami Yücel, davayı kabul ederek çocuk N’nin babasından aldığı “Ejder” olan soyadının kaldırılarak yerine “Özgüler” soyadının verilmesine hükmetti. Karar 22 Şubat’ta verildi.
Avukat Sarıhan, 8 Mart arifesinde verilmiş bu kararın, esas olarak yıllardır sürdürülmekte olan kadın erkek eşitliği mücadelesinin bir ürünü olduğunu belirtti. Sarıhan, “Yasaların ve yargı kararlarının kadının insan haklarının korunmasına yönelik değişimleri için önümüzde uzun bir süreç var, ancak dayanışma ve dirençle yeni kazanımların yanı sıra yitirilmiş hakların da geri alınacağına inanıyorum” dedi.
Daha önce de yine Anayasa Mahkemesi kararından sonra evlenen kadınların da kendi soyisimlerini kullanmasının önü açılmıştı.