Yarından İtibaren Yeni Bir Dönem Başlıyor: Kredi Kartlarında Önemli Değişiklik!

Ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele çerçevesinde kredi kartlarına yönelik kısıtlamalar getirirken, AKP’den dikkat çeken bir teklif geldi. Meclis’e sunulan öneride, 100 bin TL üzeri limitlere sahip vatandaşlardan yıllık 750 lira 'savunma sanayi katkı payı' alınması planlanıyor...

Türkiye’deki sıkı para politikalarına rağmen enflasyondaki düşüşün sağlanamaması, ekonomi yönetimini kredi kartlarını hedef almasına neden oldu. Ekonomi yönetimi, fiyat artışlarının 'talep enflasyonu' kaynaklı olduğunu belirterek, yüksek kredi kartı limitlerini bu durumu besleyen etkenler arasında gösterdi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu yeni kanun teklifi ise tartışmalara yol açtı. 

Savunma Sanayii Katkı Payı adı altında sunulan teklifte, 100 bin TL ve üzeri kredi kartı limitine sahip vatandaşlardan her yıl 750 lira kesinti yapılması ve bu paranın savunma sanayi harcamalarında kullanılacağı öngörülüyor. Bu teklif, muhalefet ve vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

YENI DÜZENLEME YARIN BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda vurguladığı, kredi kartı limitlerinin gelir bazında belirlenmesini öngören düzenleme bu hafta itibarıyla başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi arasında oluşturulan ortak ekip, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemeden önce müşterilerin aylık gelirlerini anlık olarak görebilmesini sağlayacak.

Bu uygulama sayesinde, gelirine orantısız kredi kartı limitlerine sahip vatandaşların tespit edilmesi ve limitlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatlarına uygun şekilde düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıca, 750 liralık kesinti yapılmasını içeren teklif, vatandaşların kendi rızalarıyla kredi kartı limitlerini düşürmelerine olanak tanıyor.

BANKALAR HAREKETE GEÇTI

Türkiye’de her iki kredi kartı kullanıcısından birinin limiti 100 bin TL’nin üzerinde. SGK ile birlikte çalışacak ekip sayesinde bankaların, birçok müşterinin kredi kartı limitini gözden geçirmesi bekleniyor. Bu hafta itibarıyla, milyonlarca müşteri limitlerini 100 bin liranın altına düşürmek için başvuruda bulundu.

Yeni düzenlemeyle kredi kartı ve gelir arasındaki dengesizliklerin giderilmesi hedefleniyor. Bankalar, SGK sistemini kullanarak müşterilerine aylık gelirlerinin en fazla 4 katı kadar limit tahsis edebilecek. Böylelikle asgari ücretle çalışan bir vatandaşın kredi kartı limiti 68 bin liranın üzerine çıkamayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.