Yasin Öztürk: 'Savunma Sanayii İçin Toplanan Paraların Akıbeti Belirsiz!

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AKP'nin Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ek kaynak sağlamak için önerdiği yeni vergi yasası teklifine tepki gösterdi. Öztürk, bu fonların yandaş firmalara aktarılmasından endişe ettiklerini ifade etti.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AKP'nin Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ek kaynak sağlamak için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu yeni vergi yasası teklifine ilişkin endişelerini dile getirdi. Öztürk, kredi kartlarından, gayrimenkul ve araç alım satımlarından yapılacak ek kesintilerin, bu fonların yandaş firmalara aktarılma riski taşıdığını savundu.

TRT VAKASI HATIRLATILDI

Öztürk, yaptığı açıklamada, "İkinci bir TRT vakası olmasın" diyerek, daha önce TRT’ye aktarılan fonların iktidara yakın kişilere verildiğini hatırlattı. Bu durumun Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda da yaşanabileceğini belirtirken, bu fonların denetimsiz bir şekilde kullanılmasının ciddi sorunlar yaratabileceğini vurguladı.

DENETİM GEREKEN FONLAR

Savunma Sanayii Başkanlığı'nın özel savunma sanayi firmalarına finansman sağlamak için kurduğu iştiraklerin Sayıştay denetimine girmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, "Bir deprem oldu, haftalarca deprem bölgesinde telefonlar çalışmadı. Savunma sanayi için kurulan ULAK firması bu süreçte ne yaptı? Bu firmalar gerçekten denetleniyor mu?" sorularını yöneltti.

HALKIN FEDAKARLIĞI VE SORULAR

Savunma sanayisi için halkın her zaman fedakarlık yapmaya hazır olduğunu belirten Öztürk, "Bu paraların nereye harcandığı konusunda büyük soru işaretleri bulunuyor" dedi. Önümüzdeki Pazartesi günü TBMM’ye soru önergesi vereceğini söyleyen Öztürk, "Savunma Sanayi Başkanlığı’nın iştirakleri vasıtasıyla kurulan ortaklıkların akıbeti, finansal takibi ve denetimi nasıl yapılıyor?" diye sordu.

YENİ TEKLİFİN DETAYLARI

AKP'nin yeni yasa teklifi, kredi kartı sahiplerinden yıllık 750 lira fon payı kesintisi yapılmasını öngörüyor. Gayrimenkul alım satımlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan işlemlerden ise 375 lira kesinti planlanıyor. Ayrıca, sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci el araç alım satımında 1.500 lira kesinti uygulanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.