Yaşını dolduranlar araç kullanamayacak: Bazı araçları kullanmak için üst yaş sınırı geldi!

Sürücü belgesi yaş sınırlarında yapılan değişikliklerin yanı sıra, belirli yaşın üzerindeki sürücüler için belge yenileme süreçleriyle ilgili yeni kurallar belirlendi. İşte bu konuda detaylar...

Yeni düzenleme ile, belirli bir yaşın üzerindeki vatandaşlar, sürücü belgesine sahip olsalar dahi artık araç kullanamayacaklar. Bu düzenleme, özellikle ileri yaş grubundaki sürücüleri etkileyecek ve trafikteki sürücü profilinde değişikliğe neden olacak.

EHLİYETTE ÜST YAŞ SINIRI KAÇ 2024?

Avukat Tamer Heper, Yeniçağ gazetesinde yer alan haberde, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre ticari taşıma faaliyetlerinde bulunacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini ve büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını geçmemiş olmaları gerektiğini vurguladı.

Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2023 Aralık ayında yaptığı geçici düzenleme ile, Covid-19 salgınının etkilerinin azaldığı normalleşme sürecinde ve ticaret hacmindeki artış nedeniyle mesleki yeterlilik belgesine sahip sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla yaş sınırının 69'a çıkarıldığını belirtti.

Bu düzenlemenin, Kahramanmaraş'taki deprem sonrası sürücü eğitimlerinin aksaması ve yeni sürücü arzının yetersizliği sebebiyle 2024 sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Heper, 68 yaşını doldurup 69 yaşına giren sürücülerin ticari araç kullanma haklarını kaybedeceklerini ve başka iş aramak zorunda kalacaklarını üzülerek ifade etti.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar şu şekilde:

MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin; a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

Avukat Tamer Heper, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2023 Aralık ayında yayınladığı yazı ile pandeminin normalleşme sürecinde artan ticaret hacmi ve bu doğrultuda mesleki yeterlilik belgesi sahibi şofür ihtiyacını karşılamak için geçici bir düzenleme yapıldığını belirtti. Bu düzenleme ile ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförler için 66 yaş sınırı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar "69 yaşından gün almamış olmak" olarak değiştirilerek uygulamaya konuldu. Ayrıca, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin sürücü eğitimlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle sektörün yeni şoför ihtiyacı da yetersiz kaldı.

Bu düzenleme, kara yoluyla yapılan ticari taşımacılık faaliyetlerinde olası mağduriyetleri önlemek amacıyla 2024 sonuna kadar uzatıldı. Dolayısıyla, 68 yaşını doldurmuş ve 69 yaş sınırına ulaşmış şoförler için ticari araç kullanma hakkının sona erdiği ve alternatif iş arayışlarına yönelmeleri gerektiği anlamına gelmektedir.

80 YAŞ ÜSTÜ EHLİYET YENİLEME ZORUNLU MU?

65 yaşını geçen sürücüler için artık her 3 yılda bir ehliyet yenileme zorunluluğu başlıyor. Ancak 80 yaşını geçen sürücüler için bu süre, sağlık risklerinin artması nedeniyle 2 yıla indiriliyor ve bu yaş grubundaki sürücülerin ehliyet yenileme işlemlerini 2 yılda bir yapmaları isteniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.