Yazar ve müzisyen Sina Koloğlu, "Fransa hükümeti bir yasa ile ülkedeki dijital platformların gelirlerinin yüzde 20 - 25 aralığında bir payı ulusal yapımlara ayırma mecburiyeti getirdi. Netflix'in bu yıl 200 milyon euro parayı bu iş için ayırdığını açıkladı. Aynı şekilde Amazon ve Arcom ile, 40 milyon euro tutarında bir anlaşma yapıldığı açıklandı. Bu durum Disney için de geçerli. 27 avrupa ülkesinde 11'i böyle bir 'yaptırımı' uyguluyor." ifadesini kullandı.
Koloğlu Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Netflix cephesine sordum; 'Bildigimiz kadarı ile Türkiye’de, bu konuda bir yasal düzenleme veya zorunluluk bulunmuyor' cevabını aldım. Disney cephesinden bakarsak; başka hiç bir ülkede olamıyacak bir yapı değişikliği gerçekleştirdi ülkemizde; bütün star isimleri kendine bağladı ve tekel oluşturdu." değerlendirmesini yaptı.
Koloğlu şunları kaydetti:
"Mesela Danimarka hükümeti, ülkesindeki dijital platformlardan yüzde 6 vergi almaya karar verdi. Bir yıllık gelirlerinden elde edilecek para, Danimarka televizyon sektörünün gelişmesi için harcanacak. Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada dijital platformların ülkeye girişinden sonra bölünmüş bir medyatik görüntünü oluştuğu belirtiliyor, bunu önüne geçilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Vergi bu işe yarayacak.
"Biz parayı ne yapıyoruz?"
Merak ettim sordum bizde durum nedir? Dijital platformlar yıllık gelirlerinin binde beşini RTÜK'e, yıllık cirolarının (Türkiye'deki) yüzde 7,5'unu, Maliye Bakanlığı'na vergi olarak vermekteler. Peki bu oran RTÜK'e verilen, nerede kullanılıyor? 'Genel gelir olarak kayda geçiyor bilgisi geldi. Vergiye bakışın felsefe farklılığı mı diyelim!"