Bağımlılık, bir nesneye, kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek veya bir başka iradenin hakimiyetinin altına girme durumu olarak tanımlanır.
Psikolojide bağımlılık, kendilerinin ruhsal ve bedensel sağlığına ya da sosyal yaşamına zarar vermesine karşın, belirli bir eylemi yenilemeye yönelik önüne geçilmez bir istek duymaları halidir.
Psikolojik olarak kişinin belli bir nesne ya da şahıs harici yaşayamayacağına kendini inandırıp, şartlandırma durumudur.
Yalnız kalma korkusu, özgüvensizlik türü psikolojik etmenler nedeniyle kişi en yakınında bulunan diğer bir şahsın varlığı olmaksızın yaşayamayacağına inanır. Bu türlü psikolojik bağımlılıklarda kişi, yerini doldurulamayacağına inandığı şahsı kaybetse bile bir süre sonra aynı konuma bir başkasını yerleştirerek hayatına devam eder.
Aslında, AKP psikolojinin bu gerçeklerinden haberdar. Bu nedenle, ilk önce sosyal refah adı altında kömür vb. mahkûm edip kendine bağımlı kıldılar.
Bununla yetinmeyip eğitim sisteminde düzenlemeye gittiler. AKP iktidarı, 4+4+4 eğitim yasasıyla bağımlı birey yaratma yolunda hız kazandılar.
Özellikle, öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmek isteniyor.
Böylece, ezberci eğitimin temel alındığı bu okullarda düşünmeyen, başkasının/başkalarının onların yerine düşündüğü bir toplum yaratılmak isteniyor.